Volledig scherm
Van alle geboren baby’s in Rotterdam had vorig jaar éénvijfde een alleenstaande moeder. © Pxhere

Rotterdam heeft de meeste alleenstaande moeders van Nederland

Rotterdam heeft de meeste alleenstaande moeders van Nederland, op de voet gevolgd door Schiedam, Vlaardingen, Capelle en Nissewaard. Deze regio gaat zelfs voorbij Amsterdam, blijkt uit CBS-cijfers.

Van alle geboren baby’s in Rotterdam had vorig jaar éénvijfde een alleenstaande moeder. Het gaat om 1606 van de in totaal 7714 geboren kinderen. Rotterdam heeft daarmee de meeste éénoudergezinnen (20,8 procent) van Nederland. Landelijk komt negen procent ter wereld bij één ouder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in het kader van kerst de gezinssituatie van alle 2017-baby’s in Nederland in kaart heeft gebracht.

De hele regio Rijnmond staat stijf bovenaan in dit ‘kerstlijstje’. Want niet alleen in Rotterdam, ook veel moeders in Schiedam (20,2 procent van de 907 baby’s), Vlaardingen (17,5 procent van de 789 baby’s), Capelle aan den IJssel (17,2 procent van 691 baby’s) en Nissewaard (16,5 procent van de 757 baby’s) hebben geen partner. Deze regio gaat zelfs Den Haag, Amsterdam en Almere voorbij, die vorig jaar respectievelijk 16 procent, 15,9 procent en 15,8 procent alleenstaande moeders telden.

Quote

Ze zien het andere moeders ook alleen doen en hebben vaak een netwerk van vrouwen

Tanja Traag, Woordvoerder CBS over alleenstaand ouderschap in de Rijnmond

Het CBS heeft wel een verklaring voor het hoge aantal alleenstaande moeders in de Rijnmond: hier wonen relatief veel mensen met Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse wortels. Bij deze bevolkingsgroepen krijgen veel vrouwen alleen een kind en komen éénoudergezinnen dus vaker voor. ,,De drempel om het alleen te doen is veel lager’’, vertelt CBS-woordvoerder Tanja Traag. ,,Ze zien veel andere moeders het ook doen en hebben vaak een netwerk van vrouwen en helpen elkaar. Daarnaast is er ook een verband tussen éénoudergezinnen en armoede. Meer huishoudens in deze regio zijn aangewezen op de bijstand. Ook blijkt dat lager opgeleiden eerder scheiden. Want in deze cijfers zitten ook de stellen die na de geboorte uit elkaar gaan.’’

In Hellevoetsluis had 8,6 procent van de 314 baby’s in 2017 alleen een moeder, in Ridderkerk was dat 8,5 procent van de 410 baby’s, in Brielle 8,1 procent van de 123 nieuwe Briellenaren.

Meeste kinderen per vrouw in Lansingerland

Het merendeel van de kinderen in deze regio heeft bij zijn of haar geboorte twee ouders. Van deze stellen is meer dan helft getrouwd. Behalve in Rotterdam en Nissewaard, daar wordt meer samengewoond en is respectievelijk 49,2 en 47,3 procent getrouwd op het moment van de gezinsuitbreiding.

De ranglijst ‘aantal kinderen per vrouw’ in deze regio wordt aangevoerd door de gemeente Lansingerland met 2,24 kind. Met 1,97 volgt Zuidplas, Binnenmaas (1,98), Krimpen aan den IJssel (1,94) en Goeree-Overflakkee (1,9). De minste kinderen per vrouw werden geboren in Brielle (1,4) en Nissewaard (1,43). Vrouwen in Rotterdam kregen vorig jaar gemiddeld 1,61 kind.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5444 stemmen