Volledig scherm
De Japanse duizendknoop wordt ook wel de groene sloper genoemd omdat de oersterke stengels overal doorheen groeien. © Shutterstock

Rotterdam helpt ‘horrorplant’ herkennen

Wie zich zorgen maakt of die groene spriet in de tuin nu wel of niet de gevreesde Japanse duizendknoop is, kan voor meer informatie terecht op de website van de gemeente Rotterdam. Daar wordt middels foto‘s uitgelegd hoe je de exotische woekerplant herkent en wat je moet doen als het werkelijk de schadelijke duizendknoop is. 

De Japanse duizendknoop is al op honderden plekken in Rotterdam opgedoken. De plant is zo sterk dat hij zelfs door betonnen funderingen groeit. Rotterdam brengt samen met Bureau Stadsnatuur de plekken in kaart. Ook inwoners kunnen hier meldingen voor doen. De gemeente Rotterdam wil verspreiding van deze dominante plant tegengaan en volgt de ontwikkeling van de plant op de voet.

Verbrand

Er is nog geen bestrijdingsmethode gevonden die werkt. Wel wordt op kwetsbare plekken zoals in de Rotterdamse haven geprobeerd de planten met wortel en al uit te graven. Wie de Japanse duizendknoop in zijn tuin uitgraaft, moet de plant daarna gelijk afvoeren in  vuilniszakken met het huisvuil, zo meldt de gemeente op de site. De resten moeten namelijk worden verbrand. Er mogen geen snippertjes achterblijven, ook niet op gereedschap, omdat de plant dan opnieuw kan groeien. Het idee is de plant op deze manier uit te putten.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7016 stemmen