Volledig scherm
© AD

Rotterdam herdenkt slachtoffers van de Holocaust

Rotterdam heeft vanavond de Holocaustslachtoffers herdacht. Er was stilte, maar ook muziek en toespraken. Honderden mensen kwamen naar de Eva Cohen-Hartogkade, bij het monument Levenslicht.

Burgemeester Aboutaleb sprak vanavond bij de herdenking. ,,Ik vind dat we van tolerantie naar acceptatie moeten’’, zei hij. Enkel tolerantie is te vrijblijvend. Dit jaar gaat de burgemeester met schoolkinderen naar kamp Dachau in Duitsland. In voorgaande jaren ging hij naar andere concentratiekampen. Aboutaleb wil dat de jeugd ook weet heeft van de gruwelijkheden die zich afspeelden voor de bevrijding van Auschwitz, vandaag 75 jaar geleden.

Voormalig Statenlid Ronald E. Waterman sprak vanavond over de gruwelijkheden die hij als kind doorstond in Theresienstadt. Hij was nog maar 5 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Met zijn ouders, broers en zusje kwam hij in Theresienstadt in Tsjechië terecht. 

Na de toespraken legden Aboutaleb, Waterman en schoolkinderen een steen bij het monument Levenslicht van Daan Roosegaarde. Er liggen nu nog ongeveer 600 stenen. Delen van het monument dat oorspronkelijk 104.000 stenen telde, zijn naar andere steden gegaan. 

In veel gemeentes werden vandaag slachtoffers van de Holocaust herdacht. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam