Volledig scherm
Vooral katten zijn vaak zoek in Rotterdam. © Shutterstock

Rotterdam in top drie vermiste huisdieren: vooral katten zijn vaak zoek

Afgelopen jaar zijn in Rotterdam 2729 huisdieren als vermist opgeven. Het aantal dieren dat zoek is, stijgt bovendien. Zo blijkt uit jaarcijfers van stichting Amivedi, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren. De stad staat daarmee landelijk op de derde plaats. Alleen in Den Haag en Amsterdam kwamen er meer meldingen binnen.

Volgens Yolande Schotel van Amivedi heeft deze hoge klassering niet alleen te maken met het feit dat er meer huisdieren in de grote steden te vinden zijn. ,,Ik denk ook dat mensen in de stad sneller aan de bel trekken, op het platteland wacht men misschien toch wat langer af’’, vermoedt zij.

Stijgende lijn

In vergelijking met eerdere jaren is er in Rotterdam sprake van een lichte stijging: in 2018 kwamen er 2670 meldingen binnen. ,,Die stijgende lijn zien we al een aantal jaren terug in de cijfers”, aldus Schotel. Het grootste deel van de meldingen gaat over vermiste en gevonden katten. Er zijn afgelopen jaar 1208 katten als vermist opgegeven en 860 katten gevonden. Ook werden er 130 honden als vermist aangemeld en 136 honden gevonden. ,,De meeste honden die we vinden, kunnen we herenigen met hun baas dankzij een chip. Het chippen van honden is sinds 2013 verplicht gesteld. Ik zou het voor katten ook van harte aanbevelen, want landelijk gezien komt slechts 29 procent van de gevonden katten naar huis terug. 

Konijnen

Wat Schotel opvalt in de Rotterdamse cijfers, is het aantal gevonden konijnen. Hoewel er 153 konijnen werden gevonden, kwamen er slechts 14 meldingen van vermissing binnen. ,,Waarschijnlijk worden er toch veel konijnen uitgezet. Dan zijn mensen het beu en denken ze dat een konijn ook wel buiten overleeft en daar een lekker vrij leven heeft. Zo werkt het echter niet, het zijn prooidieren die niet voor zichzelf kunnen zorgen”, besluit Schotel.

  1. ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmerrie die tot op de dag van vandaag duurt’
    UPDATE

    ‘Het is voor familie van Orlando een nachtmer­rie die tot op de dag van vandaag duurt’

    Bij de Haagse rechtbank heeft vanochtend de zaak gediend van de 29-jarige Roy B. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de 17-jarige Rotterdamse scholier Orlando Boldewijn in 2018. De moeder van Orlando woonde de regiezitting bij. ,,Voor de familie en vrienden van Orlando Boldewijn begon op maandag 19 februari 2018 een nachtmerrie die voortduurt tot op de dag van vandaag’’, zei de officier van justitie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam