Volledig scherm
De fietsroutekaart waarop Rotterdam een wijk van Amsterdam is. © Union

Rotterdam is moderne Amsterdamse wijk op fietsroutekaart

Amsterdam modern south quarter, oftewel het moderne zuidelijke district van Amsterdam. Onder die naam gaat Rotterdam door het leven op een fietsroutekaart die onder toeristen in de hoofdstad wordt verspreid. De kaart is een cadeautje van tweewielerfabrikant Union, die daarmee buitenlandse toeristen wil bewegen een elektrische fiets te huren.

De Engelstalige kaart is in de hoofdstad gratis af te halen bij hotels, informatiepunten en fietshandelaren. Alle toeristische bezienswaardigheden in ons land zijn ‘veramsterdamst’: van Gouda (Amsterdam cheese market) tot de Cauberg (Amsterdam mountain) en van de hunebedden (Amsterdam big stones) tot de Deltawerken (Amsterdam waterworks). Union wil ermee zeggen dat er in ons land meer te zien is dan alleen het centrum van Amsterdam, op de kaart ‘old Amsterdam’ genoemd. En tadaa, zie daar de boodschap: alles is binnen een paar uurtjes aan te rijden op een e-bike. 

Arrogantie

De ‘Amsterdamisering’ blijft niet beperkt tot alles wat in Nederland ligt. Vlaanderen heet op de kaart Vlaams Amsterdam en het land van onze oosterburen Duitssprekend Amsterdam. Voor wie in de fietsroutekaart hoofdstedelijke arrogantie denkt te bespeuren: het bedrijf Union werd begin vorige eeuw opgericht in Den Hulst, een dorp ten noordoosten van Zwolle. 

Union kon vanmiddag niet zeggen of er al boze reacties uit Rotterdam zijn gekomen. 

Elke ochtend  op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam