Volledig scherm
Ahoy is de thuishaven van het songfestival. Om het festijn te bekostigen, wil de PvdA de toeristenbelasting verhogen. © Ahoy Rotterdam

‘Rotterdam jaagt congressen weg bij verhoging van toeristenbelasting’

Een nieuwe verhoging van de toeristenbelasting om het Eurovisie Songfestival te bekostigen, stuit Rotterdam Partners en de hotelbranche tegen de borst. De angst bestaat dat organisatoren van congressen en evenementen minder snel voor Rotterdam kiezen als het ‘logiesbedrag’ verder omhoog gaat. ,,De gunstige hotelprijs is een belangrijke factor.’’

Rotterdam moet zo’n 15 miljoen euro ophoesten om het megafestijn in Rotterdam Ahoy volgend jaar mei mogelijk te maken. Een dekking voor dat bedrag is er nog niet. Nu de omroepen verbieden om buurgemeenten geld te vragen voor bijvoorbeeld het draaien van een Eurovisie-filmpje, komt het PvdA-plan om de toeristenbelasting met een half procent op te krikken weer in beeld.

Quote

Alle Rotterdam­mers hebben hier plezier van. Gouden deal

Dennis Tak

Rotterdam Partners vindt dit geen goed idee. ,,Als het songfestival straks voorbij is, moeten wij nog steeds congressen hiernaartoe halen’’, stelt een woordvoerster. ,,Wil je als stad het economisch potentieel van het songfestival ook erna maximaal benutten, dan is het niet slim om een van de aantrekkelijke randvoorwaarden van je stad ter discussie te stellen. De gunstige prijs gecombineerd met hoge kwaliteit is juist een van de redenen om voor Rotterdam te kiezen. Daar kan zo’n maatregel invloed op hebben.’’

De PvdA kwam begin juli al met deze optie op de proppen. Daarmee wordt het – onlangs al verhoogde – belastingpercentage van 6,5 procent naar 7 procent gebracht. Dat moet jaarlijks miljoenen opleveren. ,,Zo krijg je die 15 miljoen euro óók bij elkaar’’, rekende fractievoorzitter Co Engberts voor. Zijn collega Dennis Tak wil er nu zelfs nog een schepje bovenop doen: één procent stijging. ,,Dan heb je in vijf à zes jaar het hele bedrag. Wat je dan overhoudt, investeer je in de leefbaarheid van de stad. Hebben alle Rotterdammers er plezier van. Een gouden deal.’’

Gecharmeerd

Inmiddels groeit de politieke steun voor zo’n constructie om het lucratieve liedjesfestijn te kunnen betalen. D66 is ‘extreem gecharmeerd’ van deze optie, de VVD noemt het ‘interessant om naar te kijken’. Grootste partij Leefbaar Rotterdam is echter mordicus tegen. ,,Heel gevaarlijk om daar nu weer aan te tornen’’, zegt raadslid Geert Koster.

Ook de Rotterdamse hoteliers hebben forse bedenkingen. ,,We hebben al een verhoging van 2 procent gehad. Daar is goed over nagedacht. Als er meer rek in had gezeten, dan hadden ze dat toen wel gedaan. Wij vinden het een slecht excuus om nu het songfestival te gebruiken om de toeristenbelasting nog verder te verhogen’’, meent Roel Dusseldorp, voorzitter van de brancheorganisatie Rotterdamse Hotel Combinatie (RHC)

Rotterdam Partners praat zich dagelijks de blaren op de tong om potentiële organisatoren naar de stad te lokken. Dat gaat om kleine bijeenkomsten met tientallen gasten, maar ook om grote evenementen met duizenden bezoekers. Vooral in het voorjaar en ná de zomer strijken om deze reden forse delegaties in Rotterdam neer.

Evenementenstad

,,We maken niet alleen bidbooks, maar reizen ook naar het buitenland om onze stad en de verschillende locaties aan te prijzen. Zo zijn we komende week in Amerika op een grote beurs. Wij verkopen Rotterdam internationaal als een interessante congres- en evenementenstad. Daarbij is de gunstige prijs van hotels een belangrijke factor’’, aldus de zegsvrouw.

Saillant detail is dat Rotterdam Partners het bidbook voor het Eurovisie Songfestival heeft geschreven. Daarin staat onder meer dat de Rotterdamse hotels minimaal drieduizend kamers vrijhouden voor de organisatie, de artiesten en hun entourage. Om de miljoenen op tafel te krijgen, denkt de stad ook aan onder andere crowdfunding en hulp van het bedrijfsleven. De provincie Zuid-Holland draagt één miljoen euro bij.

Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Said Kasmi (D66, toerisme) zegt dat het college van B en W dit najaar komt met een voorstel om de beoogde investering te dekken.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5236 stemmen