Volledig scherm
Voor het 'Schiekadeblok' betaalde de gemeente 52 miljoen euro aan LSI. De zakenwijk is nimmer verrezen. © AD/Jan de Groen

Rotterdam koerst aan op breuk met ontwikkelaar LSI

Het geduld van de gemeente met projectontwikkelaar LSI is op. Rotterdam koerst aan op een breuk, wat een verlies van miljoenen euro's oplevert. Een boodschap van deze strekking is gisteren besproken in een geheime zitting van de gemeenteraad.

De gemeente Rotterdam heeft de facto het vertrouwen opgezegd in LSI, de Rotterdamse projectontwikkelaar die lange tijd gold als onmisbare partner in de ontwikkeling van het Central District.  

LSI pacht grond in het stationsgebied van de gemeente, maar voldoet al jaren niet aan de betalingsverplichtingen. Naar verluidt is de schuld opgelopen tot 5 miljoen euro. Als LSI niet binnen afzienbare termijn de achterstanden goedmaakt, zal de gemeente het erfpachtcontract eenzijdig verbreken.  

Dat is gisteren in een vertrouwelijke zitting besproken met een raadscommissie, melden ingewijden aan deze krant.  

Wolkenkrabbers  
Hiermee koerst de gemeente aan op een definitieve breuk met LSI. De zakelijk overeenkomst stamt uit 2009, toen de gemeente voor 52 miljoen de bewuste grond van LSI kocht.     

Met deze financiële impuls moest de bouw van een nieuwe zakenwijk in Central District in gang worden gezet, met wolkenkrabbers van wel 200 meter. Hiervan is echter niets terecht gekomen.  

Het is zeer de vraag of LSI aan het ultimatum van de gemeente kan voldoen. Ondanks de 52 miljoen euro houdt men er op het stadhuis serieus rekening mee dat LSI geen geld in kas meer heeft. Al eerder meldde wethouder Schneider dat sprake is van een 'reëel continuïteitsrisico'.  

Grote verliezen
De gemeenteraad is gisteren dan ook voorbereid op grote verliezen, die mogelijk oplopen tot tientallen miljoenen euro's. Niet alleen is de grond veel minder waard geworden dan de 52 miljoen die ervoor is betaald, ook loopt de gemeente toekomstige ontwikkelwinsten mis. De ambtelijke top van de dienst Stadsontwikkeling werkt momenteel koortsachtig aan scenario's die de financiële pijn zouden kunnen verzachten.  

Daarnaast kan de gemeente fluiten naar de jaarlijkse 'erfpachtcanon'; de 2,08 miljoen euro die LSI dient te betalen voor gebruik van de gronden.  

Ultimatum  
Afgelopen zaterdag stelde LSI-directeur Luc Smits dat hij over dit bedrag opnieuw wil onderhandelen. De grond is minder waard geworden, daarom zou hij ook minder moeten afdragen aan de gemeente.  

Smits wil niet reageren op het ultimatum van de gemeente. ,,Geen commentaar.'' Ook wethouder Ronald Schneider (bouwen, Leefbaar) doet geen openbare mededelingen over de kwestie. Volgens hem zou dat juridische risico's met zich meebrengen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam