Volledig scherm
© anp

Rotterdam koopt in stilte miljoenenschuld minima af

RotterdamDe gemeente Rotterdam blijkt een miljoenenschuld van duizenden Rotterdamse uitkeringsgerechtigden te hebben afgekocht bij het Zilveren Kruis. Dat schrijft het AD. De deal werd bewust stilgehouden uit angst voor negatieve beeldvorming bij het publiek, zo meldt de krant.

Door 1 miljoen euro te betalen aan de zorgverzekeraar, kon voorkomen worden dat duizenden uitkeringsgerechtigden als wanbetaler zouden worden geregistreerd bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Dat blijkt uit stukken die in handen zijn van deze krant. De gemeenteraad is hierover niet ingelicht.

De directie van de Sociale Dienst besloot de schuld, die was opgelopen tot ruim 7 miljoen euro, eind 2011 af te kopen om te voorkomen dat Rotterdamse minima nog verder in de financiële problemen zouden komen. Eenmaal geregistreerd als wanbetaler, zouden ze immers naast hun zorgpremie een bestuurlijke boete moeten betalen van 30 procent en zou het nog lastiger worden andere financiële verplichtingen aan te gaan.

Uiteindelijk werd afgesproken dat Rotterdam bijna 1 miljoen euro zou betalen. Een deel van de rest van de schuld zou Zilveren Kruis van CVZ krijgen, maar het grootste deel van de miljoenenschuld heeft de zorgverzekeraar gewoon afgeboekt. Dat geld is opgebracht door alle andere zorgverzekerden, legt een woordvoerder van Zilveren Kruis uit. Alle zorgverzekeraars heffen namelijk een opslag op de premie om dit soort gevallen te kunnen opvangen.

Rotterdam heeft later wel geprobeerd een deel van het geld te verhalen op de betreffende uitkeringsgerechtigden. De 2500 Rotterdammers moesten 17 procent van hun totale schuld betalen. Ook nam Rotterdam maatregelen om te voorkomen dat cliënten van de Sociale Dienst weer betalingsachterstanden zouden oplopen bij hun zorgverzekeraar.

Maar dat blijkt niet te zijn gelukt. Volgens Zilveren Kruis zijn er inmiddels weer 7000 Rotterdamse minima met grote betalingsachterstanden.

  1. Dit wil je zien: de Rotterdamse dansmarathon van 1983
    video

    Dit wil je zien: de Rotterdam­se dansmara­thon van 1983

    Het thuiszitten heeft ook positieve bij-effecten. Eindelijk tijd om al die oude foto’s en filmpjes te sorteren en op te knappen. De Rotterdamse amateurfilmer Theo Doeve is druk geweest met de restauratie van een oude film van de eerste grote dansmarathon in Rotterdam in 1983. ,,Om jullie wat op te vrolijken in deze moeilijke tijd’’, meldt hij bij een linkje naar YouTube waar hij de film online heeft gezet. Voor wie even wil vergeten en terug wil naar de tijd van beenwarmers, zweetbandjes, Fame, Opel Kadettjes en de stad van toen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam