Volledig scherm
Curtis Fowler van de Jazz Crusaders. © AD/Cees Kuiper

Rotterdam krijgt jazzmuseum op de Kaap

Rotterdam krijgt een jazzmuseum. Vooralsnog gaat het om een pop-upmuseum op Katendrecht, maar bij succes kijkt initiatiefnemer Wim van Zon graag naar een vaste stek.

Het North Sea Jazz Festival vindt dit jaar voor de tiende keer plaats in Rotterdam. Een mooi moment voor een jubileumtentoonstelling, bedacht Van Zon, organisator van de jaarlijkse North Sea Jazz Art Show in Ahoy. ,,Omdat die tentoonstelling alleen toegankelijk is voor bezoekers van het festival, leek het me leuk het dit keer breder te trekken, zodat meer mensen kunnen komen.''

Het jazzmuseum is zeven weken (van 5 juni tot en met 19 juli) te vinden in de Fenixloodsen op Katendrecht. ,,Een waanzinnige plek voor het Rotterdam Jazz Museum,'' vindt Van Zon, omdat het schiereiland de Kaap in de oorlog de enige plek was in Rotterdam waar de door de Duitsers verboden jazz toch werd gespeeld.

Concerten
De exposities worden omlijst met concerten en lezingen en er komt een filmzaal waarin speelfilms, documentaires en clips over jazzartiesten worden gedraaid. De Amerikaanse fotograaf Michael Weintrob, bekend van Instrument Heads waarin hij musici vastlegt met een instrument voor hun hoofd, richt een fotostudio in om ter plekke zijn serie uit te breiden met nieuwe foto's van Nederlandse jazzmusici, onder wie de saxofonisten Benjamin Herman en Hans Dulfer.

  1. ‘Financiering nieuwe stadion van Feyenoord ligt op koers’
    PREMIUM

    ‘Financie­ring nieuwe stadion van Feyenoord ligt op koers’

    De financiering voor het nieuwe stadion van Feyenoord ligt op koers. In een brief aan de gemeenteraad meldt Stadion Feijenoord dat er volop interesse is om aandelen te kopen in dit megaproject in Rotterdam-Zuid. Voor ongeveer 50 procent van het benodigde aandelenkapitaal à 202 miljoen euro hebben investeerders inmiddels een ‘intentie‘ afgegeven, voor nog eens 20 procent hebben potentiële geldschieters een bijdrage in beraad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam