De nieuwe wc.
Volledig scherm
PREMIUM
De nieuwe wc. © Gemeente Rotterdam

Rotterdam krijgt meer slimme wc's

Drie Rotterdamse parken hebben in september de primeur met de nieuwe generatie openbare toiletten, die vol technische snufjes zitten. Uiteindelijk moeten op vijftien plekken in de stad deze gratis zelfreinigende wc's voor mannen, vrouwen en invaliden komen.

Quote

Om het wc-papier en de zeep bij te vullen, maar ook voor de uitgebrei­de schoonmaak

Woordvoerder
Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © RV

Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en Kralingse Bos krijgen als eerste de nieuwe zelfreinigende toiletten, die de gemeente heeft besteld. Deze zijn extra en niet als vervanging van de bestaande wc's die er al het hele jaar staan.

In Rotterdam - vooral in de parken - staat nu nog te weinig sanitair, volgens de Zeik­nota van het gemeentebestuur. Zeker op drukke zomerse dagen is dat een probleem. Daarom wordt per jaar 4 ton uitgetrokken voor onder meer de zelfreinigende wc's. Deze kosten zo'n 60.000 euro per stuk, zowel voor de aanschaf maar ook voor de aanleg van water en het riool. De parkbezoeker met hoge nood kan er gratis heen.

Zelfreinigend
Deze zelfreinigende toiletunits van het Rotterdamse bedrijf Sanitronics zijn voor mannen en vrouwen, maar ook voor invaliden. Daarom zijn ze extra ruim, met leuningen naast de wc. Sensoren weten wanneer de bril moet worden schoongemaakt. Er is een noodknop om de schuifdeur te openen. En de wc-bezoeker hoeft de kraan niet aan te raken als hij de handen wil wassen. Er is ook plek om een baby te verschonen.

Na het doortrekken begint de grotere schoonmaak van de bril en vloer. ,,Daarnaast komen we een paar keer per week langs. Om het wc-papier en de zeep bij te vullen, maar ook voor de uitgebreide schoonmaak'', legt een woordvoerder uit.

Openbare toiletten
Vooralsnog komen wc-zoekers er in Rotterdam bekaaid vanaf. Eerder dit jaar bleek uit cijfers van de Maag Lever Darm Stichting dat de Maasstad beroerd scoort wat betreft het aantal openbare toiletten. Hier staat 'slechts' één wc per 1.678 vierkante meter. Ter vergelijking: in Amsterdam is dat er één per 582 vierkante meter en in Den Haag één per 920 vierkante meter. Daarnaast kan het, wegens verschillen in prijs en stank, lonen om je behoefte langer op te houden en een blok verder te lopen.

Het AD Rotterdams Dagblad nam de proef op de som en probeerde openbare toiletten uit. Het zelfreinigende toilet dat nu bij de Kralingse Plas staat, komt het slechtst uit die test. De gemeente kan dit niet verklaren maar stelt dat de nieuwe wc op een andere, betere manier gereinigd wordt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam