Volledig scherm
© anp

Rotterdam krijgt partij voor moslims

Binnen de islamitische gemeenschap in Rotterdam wordt gewerkt aan de oprichting van een lokale moslimpartij, die op 19 maart wil deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Een van de betrokkenen, voormalig PvdA-raadslid Mohamed Talbi, bevestigt dat desgevraagd.

De vooralsnog naamloze partij is al enkele maanden op zoek naar steun en draagvlak onder de naar schatting 90.000 moslims in het multiculturele Rotterdam (51 procent allochtonen).

De publiciteitsschuwe beweging erkent in gesprek te zijn met de Turkse, Marokkaanse, Pakistaanse en Somalische gemeenschap.

Onvrede
Het initiatief is mede geboren uit onvrede over de 'rechtse' koers van de PvdA, de partij die van oudsher kan rekenen op veel steun onder de Nederlandse moslims. 'Uit gesprekken die we de afgelopen 2 jaar hebben gevoerd, blijkt dat de behoefte aan een eigen politieke partij groot is,' zegt Talbi na enig aandringen. De bestaande partijen zouden te weinig opkomen voor de moslimbelangen.

De komst van een moslimpartij zou de politieke verhoudingen drastisch op zijn kop kunnen zetten in Rotterdam. De PvdA, Rotterdams grootste coalitiepartij, dankte 3 jaar geleden vier van de veertien zetels aan de moslimstemmers. De Nederlandse Moslim Partij (NMP) die toen meedeed, haalde overigens slechts 1054 stemmen.

In Den Haag is de partij Islam Democraten met één zetel vertegenwoordigd in de raad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam