Volledig scherm
De 'kaasbolletjes' worden ware blikvangers op het stationsplein. © CBK

Rotterdam krijgt twee 'gele ballen' op stationsplein

Rotterdam krijgt twee 'kaasbollen'. Twee gigantische stalen wereldbollen, die op het plein voor het gloednieuwe Rotterdam Centraal moeten komen te liggen.

Poll

Gele ballen voor het station in Rotterdam, een goede keuze?

  • Prachtig, een aanwinst voor de stad (37%)
  • Verschrikkelijk, kies alsjeblieft iets anders (26%)
  • Het plein kan beter leeg blijven (37%)
2044 stemmen
Volledig scherm
Het nieuwe kunstwerk in de avond. © CBK
Volledig scherm
© CBK

Het is het langverwachte kunstwerk Kissing Earth van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. ,,Dit gaat zeker discussie opleveren,'' reageerde wethouder Adriaan Visser (D66, cultuur).   Het voorlopig geel gekleurde kunstwerk - waarvan de grootte nog moet worden bepaald - werd vanochtend gepresenteerd in het Manhattan Hotel, pal naast de plek waar de bijzondere sculptuur moet komen.

Wereldniveau
,,Een heel bijzonder werk, heel bijzonder voor de stad, een beeld van wereldniveau,'' zo sprak voorzitter Cees de Bruin van de commissie die dit ontwerp heeft uitverkoren.  

De ene wereldbol spiegelt aan de buitenkant, de ander aan de binnenkant. ,,Het zijn een soort lachspiegels,'' zegt landschapsarchitect Adriaan Geuze. ,,De één vergroot, de ander verkleint.''

De discussie over een beeld op het plek bij Rotterdam Centraal loopt al jaren. Een eerdere poging om De Verwoeste Stad van Zadkine naar deze centrale plaats te krijgen, strandde eerder dit jaar. ,,Hoe hoog het wordt, de uiteindelijke kleur en hoe we voorkomen dat mensen er op gaan klimmen, daar wordt nog over nagedacht,'' aldus Eliasson.

Financiering
Het streven is om de 'kaasbolletjes' eind 2015 te plaatsen. De nu openbaar gemaakte schetsontwerpen worden eerst verder uitgewerkt. Ook de financiering is nog niet rond: de stad reserveert 5 ton voor dit project, de rest moet nog worden opgehaald bij gulle gevers.

Wethouder Visser is enthousiast over het kunstwerk en de multi-interpretabele symboliek van de in elkaar spiegelende wereldbollen. ,,Ik zie twee werelden die elkaar kussen. Op een stationsplein ontmoeten verschillende werelden elkaar. Je vertrekt uit de ene en komt op de andere aan. Rotterdam is bovendien een wereldstad met 174 nationaliteiten.''

De eerste reacties op Kissing Earth zijn wisselend. 'Wow, weg ruimtelijkheid', twittert iemand. 'Dat nieuwe beeld dat bij CS moet komen verpest heel het vooraanzicht, wat kleiner mag wel', stelt een ander. En: 'Brrrr, ik zie liever een mooie boom'. Andere twitteraars zien de creatie van Eliasson wél zitten: 'Ziet er best mooi uit!'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam