Volledig scherm
© Sanne Donders

Rotterdam krijgt volgend schooljaar een kookhavo

De Horeca Vakschool in Rotterdam is zo populair onder praktische vmbo'ers dat ze uitbreidt. Sinds vorig jaar zijn de meer theoretische mavo'ers welkom en voortaan mogen ook havisten de keuken in. De Havo voor Food & Events start volgend schooljaar.

,,Ik moet vaak kinderen teleurstellen die niet naar onze school mogen omdat ze een havo-advies hebben gekregen op de basisschool", vertelt rector Marco Meily van de Horeca Vakschool. ,,Wij zijn een vmbo-school, als wij havisten aannemen dan ziet dat Onderwijsinspectie dat als afstromen en dat is niet best. Maar waarom zouden havisten geen kok of bakker mogen worden? Ik wil die leuke pubers niet langer laten afdruipen."

Niet saai

Door een samenwerking met Het Lyceum Rotterdam zijn kinderen met een havo-advies voortaan wél welkom. ,,Onze leerlingen zullen zes tot acht uur per week in de keuken, bakkerij of ons restaurant staan. Naast de gewone schoolvakken als Engels, Nederlands of zelfs techniek - al zal er bij ons minder gezaagd worden dan in een ander technieklokaal. Het onderwijs is op havo-niveau waardoor het niet saai wordt."

In eerste instantie begint er één klas maar bij grote interesse vult de Horeca Vakschool twee groepen met havisten die zich storten op de bereiding van voeding. De bovenbouw richt zich op ondernemerschap, leiding geven, gastheerschap en organiseren van evenementen.

Meily is ervan overtuigd dat het nieuwe onderwijs aanslaat, ook omdat zijn school vorig jaar een mavo-afdeling startte die direct een succes was. ,,We hebben nu 22 leerlingen in het tweede jaar en 18 in het eerste. Er is behoefte aan praktisch onderwijs, ook op deze niveaus. Vijf dagen in schoolbanken zitten luisteren is uit. Kinderen willen aan de slag, niet voor niets zijn er in Rotterdam ook scholen met meer muziek, dans of techniek. Maar voor in de keuken was er nog niks op dit niveau."

Het havo-diploma moet een perfecte voorbereiding zijn op een toekomst in de horeca of bakkerij, na doorstroming naar bijvoorbeeld de Hogere Hotelschool. ,,Wij zorgen dat onze leerlingen precies aan de toelatingseisen voldoen. Maar ze kunnen met ons diploma nog elke hbo-opleiding doen. Na de Havo voor Food & Events kun je gewoon nog naar de pabo of bedrijfskunde studeren."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam