Volledig scherm
De straatparade in 2014. © Rotterdam Unlimited

Rotterdam maakt zich op voor Zomercarnaval

Rotterdam maakt zich op voor het jaarlijkse zomerfestival met als hoogtepunt op zaterdag de straatparade van het Zomercarnaval.

Volledig scherm
© Frank de Roo

Het festival, dat officieel Robin Rotterdam Unlimited heet, staat in het teken van diversiteit. Op verschillende plekken in de stad, zoals het plein voor het Centraal Station en het Schouwburgplein, hangen al duizenden gekleurde vlaggen. Op het Hofplein wordt een podium gebouwd.

Zaterdag trekken ruim 2500 dansers en danseressen in bonte kostuums door de straten van het centrum van de Maasstad. Op en rondom 25 praalwagens leggen de deelnemers al dansend een route van 5 kilometer af. Er doen ook carnavalsgroepen uit andere Europese steden mee, zoals Parijs en Liverpool. Dit jaar rijdt er voor het eerst een praalwagen mee voor homo's en lesbiennes.

De Rotterdamse straatparade is al meer dan dertig jaar oud. In 1984 werd deze voor het eerst georganiseerd door een groepje studenten van Antilliaanse afkomst. Indertijd trok het evenement 1500 bezoekers. Nu rekenen de organisatoren op naar schatting 750.000 mensen.

Optredens
Voorafgaand aan de straatparade van het Zomercarnaval vinden op verschillende plekken in de stad optredens plaats van muzikanten. Zo is de aftrap van het gratis deel van Rotterdam Unlimited op vrijdagavond met de Battle of the Drums, gevolgd door een optreden van rapper Typhoon. Klik hier voor het volledige programma. 

Net als vorig jaar is ook dit jaar het bekende Rotterdamse wereldmuziekfestival Dunya opgenomen in het programma van het zomerfestival. Volgens een woordvoerster kwam het 'Dunya-element' vorig jaar niet zo goed uit de verf. Dit jaar hoopt de organisatie dat de wereldmuziek nadrukkelijker aanwezig is in de stad. Zo treedt zaterdagavond de Amerikaanse funklegende George Clinton op op het Hofplein.

Van tropische temperaturen is er zaterdag hoogstwaarschijnlijk geen sprake. Zoals het er nu naar uitziet wordt het hoogstens 20 graden, met grote kans op regen.

Volledig scherm
Whitney van Ommeren, de Queen van het Zomercarnaval 2015. © Jan de Groen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam