Volledig scherm
Wethouder Pex Langenberg nam onder meer de warmtesensor op het Churchillplein in Rotterdam in gebruik. © AD

'Rotterdam moet fietsstad bij uitstek worden'

Rotterdam zou nog meer fietsstad moeten worden, blijkt uit de jongste plannen van de stad. Het moet resulteren in de uitverkiezing tot Fietsstad 2018.

Quote

We hebben al veel gedaan, maar is er ook nog heel veel te doen

Woordvoerder van wethouder Pex Langenberg

De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (verkeer, D66) bestempelde de fiets al als de nieuwe heilige koe. In de stedelijke plannen moeten de tweewieler en voetganger voorrang krijgen op de auto. Dat bleek ook uit het nieuwe Verkeersplan voor de Maasstad, waar een serie maatregelen is voorgesteld.

,,We hebben al veel gedaan, maar is er ook nog heel veel te doen'', laat de woordvoerder van de wethouder weten. In het jaarverslag 'Rotterdam fietst 2016' onderstreept de gemeente de impact van meer fietsen voor de stad. Het is goed voor de luchtkwaliteit, economie en gezondheid. Een derde van de Rotterdammers geeft aan te merken dat de rijwielers steeds meer voorrang krijgen.

In Rotterdam stappen dagelijks ruim 400.000 mensen op de fiets. Ongeveer 77 procent van de inwoners heeft een eigen tweewieler. De gemeente Rotterdam stak de afgelopen jaren 40 miljoen in verbetering van fietspaden. Ook nam het aantal fietswinkels en stallingsplekken toe. Verder werden op 30 kruispunten de verkeerslichten fietsvriendelijker afgesteld. Dankzij een warmtesensor op het Churchillplein kunnen fietsers daar tijdwinst boeken.

Nieuwe acties

Voor dit jaar staan er ook nieuwe acties op stapel. De route tussen Schieplein en Kuip (van noord naar zuid) wordt verbeterd met bredere paden en grotere wachtplekken. Tussen Charlois en Katendrecht komt een nieuw fietsveer. Dankzij de ANWB kunnen kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen gratis fietsen krijgen.

,,Rotterdam moet de fietsstad bij uitstek worden'', aldus wethouder Langenberg, die aast op de titel Fietsstad 2018. De verkiezing is opgezet door de Fietsersbond. De winnende stad wordt volgend jaar bekendgemaakt.

Fietsers maar ook niet-fietsers kunnen online stemmen. Ze moeten daarvoor eerst een enquête invullen, waarin ze hun mening kunnen geven over fietsen in de stad. De wethouder kijkt uit naar de reacties. ,,Alle input is meer dan welkom!'' Wie aan het onderzoek wil meedoen, kan tot en met 31 mei een stem uitbrengen op www.fietsstad2018.nl

Volledig scherm
Niet alle plannen om van Rotterdam fietsstad nummer één te maken, waren een succes. © Jan de Groen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam