Volledig scherm
Wethouder Pex Langenberg. © Archieffoto Sanne Donders

Rotterdam neemt afscheid van aardgas

Rotterdam wil aardgas volledig in de ban doen. In 2050 mag geen enkele woning meer worden verwarmd met aardgas. Ook koken op een gasfornuis is taboe.

Dit ambitieuze voornemen is vandaag uitgesproken door wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid, D66) in het duurzaamheidscentrum Blue City, het voormalige Tropicana. Samen met elf partijen, zoals energiebedrijven en woningcorporaties, ondertekende hij het statement ‘Rotterdam wordt aardgasvrij’.

In 2050 moeten alle huidige 263.000 woning met een aardgasaansluiting zijn vervangen door een alternatieve, minder vervuilende energiebron. ,,Rotterdam werkt aan een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam verwarmde stad in 2050. Onze huizen zijn dan goed geïsoleerd, we koken elektrisch en verwarmen onze gebouwen met elektriciteit of met collectieve warmte,’’ aldus Langenberg.

Frans Desloover on Twitter

@RessortWonen @rozenburg_rdam @College010 wethouder licht ambities van stad toe #aardgasvrij in 2050

Mijlpaal

Quote

Het is een ambitie, nog geen concreet plan van aanpak

Pex Langenberg

Hij noemde de ondertekening een ‘nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Rotterdam’. Langenberg wees erop dat 52 jaar geleden, in 1965, het eerste Groningse aardgas werd geleverd aan Rotterdamse woningen. ,,Vandaag spreken we gezamenlijk de ambitie uit voor een aardgasvrij Rotterdam in 2050. Al zal de huidige transitie een stuk ingrijpender zijn dan in de jaren zestig. Onze stad is groter geworden en de maatschappij is complexer.’’

Om in 2050 het aantal woningen met aardgas tot nul te reduceren, moeten er 8000 woningen per jaar worden aangepakt. Een dure klus: de kosten worden geschat op 25.000 euro per woning. Het is nog niet duidelijk hoe dat gaat gebeuren, laat staan wie dat gaat betalen. ,,Het is een ambitie, nog geen concreet plan van aanpak’’, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Klimaatakkoord

In maart sloot de gemeente Rotterdam met minister Kamp de ‘Green Deal Aardgasvrije Wijken’. Hierbij spraken 30 gemeenten, 12 provinciën en 5 netbeheerders af om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Een en ander is het gevolg van het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs is afgesproken. Dit betekent dat de CO2-uitstoot drastisch omlaag moet. ,,En hoewel de heer Trump daar zijn eigen gedachten over heeft, gaan wij hier mee door’’, aldus Langenberg.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam