Volledig scherm
Gamen is hip en geeft deelnemers met hun specifieke capaciteiten mogelijk meer kansen op de arbeidsmarkt. © ANP

‘Rotterdam neemt eSports serieus’

De gemeente Rotterdam neemt eSports serieus, zegt Wim Noordzij van het House of Esports. Het gamen wordt tot zijn vreugde zelfs opgenomen in het gemeentelijke sportbeleid.

,,Het zou zonde zijn om esports en virtual reality niet te integreren in het verenigingsleven’’, sprak wethouder Sven de Langen (sport, CDA) vorige maand. ,,We hebben niet alleen 30.000 euro subsidie gekregen voor het Esoccer Championship Rotterdam’’, vult Noordzij aan, ,,maar ook 47.500 euro voor gamen in de maatschappij. Het is een middel om jongeren uit de wijk Feijenoord te laten spelen.’' Ook worden workshops gamen (werk, gezondheid en sociaal) gegeven.

Hij noemt de Rotterdamse voetbalclub Spartaan’20 als voorbeeld. ,,Die ziet het als een kans om de wijk bij de vereniging te trekken. Maar dit kan voor iedere club opgaan. Niet alleen voetbal, maar ook hockey, handbal of tennis. Een vereniging trekt gamers aan die potentiële leden kunnen worden. Ook worden gamers actieve sporters.’’

Hij merkt dat ook het bedijfsleven meer interesse krijgt in de sport. ,,Een gamer heeft specifieke eigenschappen die hem of haar kansrijk maken op de arbeidsmarkt.’’

Wim Noordzij timmerde met zoon Nolan aan de weg om de hippe sport ook in Rotterdam de kaart te zetten. Ze begonnen in de twee voormalige gasbollen aan de Stadionweg op Zuid, maar hebben die opvallende plek moeten verlaten. ,,De huur werd daar te hoog, we gaan nu naar de Nieuwe Persoonshal in Feijenoord.’’ Daar hopen de Rotterdamse kwartiermakers half maart te kunnen beginnen, samen met Humanitas en het Sportbedrijf. De opening staat gepland voor april.

Voor dit jaar staat een Rotterdamse Fifa 19-competitie op de rol: het Esoccer Championship Rotterdam voor verenigingen. ,,We hebben vorig jaar al een pilot gedaan met zes clubs. Die waren enthousiast. Dat willen we dit jaar uitbreiden naar misschien wel 20 verenigingen. Niet alleen Rotterdam, maar ook uit de regio. En voor alle sporten.’’ De spelcompetitie komt bij de clubs zelf langs en zou voor de zomer moeten beginnen, de finale is dan in oktober.

,,We willen die houden tijdens Dreamhack Rotterdam, een grote beurs in Ahoy, als onderdeel van de Rotterdam Games Week’’, licht Noordzij toe. Ahoy staat in april weer in het teken van de League of Legends, op 13 en 14 april worden in Rotterdam de Spring Finals van de populaire game gehouden.

Al deze activiteiten moeten er volgens Wim en Nolan Noordzij toe leiden dat Rotterdam de Esports hoofdstad van Nederland wordt en ook blijft. ,,Dit jaar kan het jaar van de doorbraak worden. In Nederland zijn er 7,1 miljoen gamers, daarvan doen er 500.000 aan esports.’’ Fifa 19 geldt als een van de meest gespeelde games. Ook het spel Fortnite is gewild.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam