Volledig scherm
Het hoofdkantoor van energieleverancier Eneco. © ANP XTRA

Rotterdam neemt miljoenenvoorschot op verkoop Eneco voor de energietransitie

Het college neemt een stevig voorschot op de verwachte verkoop van Eneco door alvast 68,2 miljoen euro te investeren in de energietransitie. Deze ‘lening’ wordt  in 2020 afgelost, belooft het stadsbestuur. Maar als Eneco niet wordt verkocht ‘hebben we een probleem’, erkent wethouder Arno Bonte (GroenLinks).

Energietransitie, de overstap naar een schone energievoorziening, geldt als absolute topprioriteit van dit college. Zo moeten we bijvoorbeeld 10.000 woningen ‘van het gas halen’. De bedoeling was deze energietransitie, waar de gemeente uiteindelijk 150 miljoen euro in wil steken, deels zou worden betaald uit de opbrengsten van Eneco. De geplande verkoop van het energiebedrijf levert naar verwachting wel een miljard euro op.

Haast

Maar de gemeente wil haast maken, terwijl Eneco nog altijd niet is verkocht. ,,De opbrengst van Eneco moet ruimschoots toereikend zijn, maar dat duurt nog even. Dat zou betekenen dat we nu niet zouden kunnen werken aan het klimaat. Nee, we gaan nu aan de gang’’, zei wethouder Arjan van Gils (financiën, D66) dinsdagmiddag bij de presentatie van de voorjaarsnota in Carnisse.

Het is goed nieuws voor GroenLinks-wethouder Arno Bonte. Hij had al 40 miljoen euro op zak, maar moest nog op naar andere financiers, bijvoorbeeld het rijk en het bedrijfsleven. Al was er als achtervang altijd de toekomstige Eneco-miljoenen.

Met de nieuwe lening (uit het gemeentelijk investeringsfonds) gaat de gemeente nu in ieder geval 110 miljoen euro betalen aan de energietransitie.

Verantwoordelijkheid

,,Het klimaat kan niet wachten’’, legt Bonte uit. ,,We hebben nu het geld nodig voor schone lucht, hergebruik, het verduurzamen van wijken. Als stad zijn we verantwoordelijk voor 20 procent van de CO2-uitstoot, dus we hebben een grote verantwoordelijkheid.’’

Is dit niet de huid verkopen voordat de beer is geschoten? Bonte: ,,Nee hoor, want we zijn heel erg voor dierenwelzijn. Maar serieus: als Eneco volgend jaar niet is verkocht, dan hebben we een probleem. Dan zullen we op een andere manier dekking moeten vinden voor de 68,2 miljoen euro. Maar de vooruitzichten zijn goed.’’

Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam spreekt  er schande van. Fractievoorzitter Joost Eerdmans noemt het ‘begroten op zijn Grieks’ ,,Een schandalige en clowneske gang van zaken door het college. Vrij dom ook: dit betekent een slechte onderhandelingspositie van de gemeente richting potentiële Eneco-kopers.‘’   

Lees alles over energietransitie in ons dossier

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6186 stemmen