Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Frank de Roo

Rotterdam onderzoekt vuurwerkverbod in hele stad

Vuurwerk afsteken wordt mogelijk in heel Rotterdam verboden. Burgemeester Aboutaleb laat op dit moment onderzoek doen naar zo'n vuurwerkverbod.

Advocatenkantoor Pels Rijcken bekijkt in opdracht van de gemeente hoe zo'n verbod het beste kan worden uitgevoerd, hoe het verbod gehandhaafd kan worden en of het haalbaar is om dit het dit jaar al in te voeren. Half september worden de resultaten verwacht.

Rotterdam probeerde eerder al, samen met de andere drie grote steden, een verbod op rotjes en vuurpijlen af te dwingen. De minister zag niets in dat plan. Wel stemde de Tweede Kamer onlangs in met het voorstel om gemeenten zelf te laten besluiten of zij het afsteken van consumentenvuurwerk binnen de gemeentegrenzen verbieden.

Eerder waren in Rotterdam al in verscheidene straten en stadsdelen vuurwerkverboden van kracht tijdens oud en nieuw. Meestal rond ouderenwoningen en kinderboerderijen.

De gemeente Leiden heeft al aangekondigd gebruik te willen maken van zo'n verbod. Het aantal vuurwerkvrije wijken wordt steeds verder uitgebreid in deze stad totdat over vier jaar een algeheel verbod van kracht is.

'Goede second best'

Quote

Dat is hartstikke goed nieuws. Dit is de eerste stap naar een vuurwerk­vrij Rotterdam

Ruud van der Velden, Rotterdamse fractievoorzitter Partij voor de Dieren

De kersverse Rotterdamse wethouder Arno Bonte (GroenLinks) is heel erg blij met het onderzoek. ,,Het was nog mooier geweest als de minister een landelijk verbod zou hebben afgekondigd, maar deze stap is een hele goede second best’’, zegt Bonte. Bonte verwierf landelijke bekendheid met zijn strijd tegen consumentenvuurwerk. ,,Ik hoop dat als het mogelijk blijkt te zijn, zo snel mogelijk een verbod in Rotterdam wordt ingevoerd. Dat zou veel onnodige slachtoffers schelen.’’ Bovendien kan Rotterdam een voorbeeld zijn voor andere gemeenten, hoopt Bonte.

De Rotterdamse Partij voor de Dieren had de gemeente Rotterdam met schriftelijke vragen eind juni om een vuurwerkverbod gevraagd. Fractievoorzitter Ruud van der Velden is blij met het onderzoek. ,,Dat is hartstikke goed nieuws. Dit is de eerste stap naar een vuurwerkvrij Rotterdam'', zegt hij enthousiast. ,,Dit betekent een trendbreuk voor Rotterdam.''

'Verbod gaat klimaat niet redden'

Overigens zijn niet alle Rotterdamse fracties enthousiast over een vuurwerkverbod. ,,Het gaat erg ver om datgene waar veel mensen plezier aan beleven volledig te verbieden’’, zegt CDA-fractievoorzitter Christine Eskes. ,,En een streep zetten door die ene keer per jaar vuurwerk afsteken, gaat het klimaat ook niet redden.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam