Volledig scherm
Een zacht bandje, je zult het maar hebben. De pomp op het Hofplein biedt redding. © Jan de Groen

Rotterdam plaatst gratis openbare fietspompen langs drukke routes

Elke fietser kent dat gevoel: nét te weinig lucht in de bandjes, zodat elke kuil of hobbel dubbel zo hard aankomt. De redding is nabij, want veertien openbare fietspompen staan de wielrijder in Rotterdam ter beschikking.

Wie in Rotterdam rap van a naar b wil komen, doet er verstandig aan niet in de auto te springen, maar het vertrouwde stalen ros te bestijgen. Dat scheelt een hoop files, ergernis en oponthoud. Maar o wee als je vooraf niet even de spanning van de banden hebt gecontroleerd en na een kilometertje of wat bijna op de velgen verder moet.

Deze narigheid is voltooid verleden tijd met de komst van de openbare fietspomp; veertien stuks, verspreid over de Maasstad. ,,Extra lucht voor onderweg maakt de fietstocht comfortabeler'', stelt wethouder Pex Langenberg (D66, mobiliteit). ,,We willen een ideale fietsstad worden. We hopen dat zo steeds meer mensen de fiets pakken en de auto laten staan, want dat draagt bij aan een gezondere lucht.''

De eerst pomp werd deze week geplaatst op het Hofplein. De overige dertien krijgen de komende dagen een plekje in de stad. Die komen onder andere bij de Maastunnel, op de Bergweg, de Kralingse Plaslaan, het Toepad en de Slinge. Het gaat om een proef die eind 2018 wordt geëvalueerd.

Volledig scherm
© Gemeente Rotterdam
Volledig scherm
Fietsers kunnen op meerdere plekken in Rotterdam hun band oppompen. © Gemeente Rotterdam
  1. ‘Dordrecht, je hebt toch wel ergens een gemeentebestuur?’
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Dordrecht, je hebt toch wel ergens een gemeentebe­stuur?’

    Martijn Krabbé deed het geweldig. Hij was de verteller van The Passion in Dordrecht en dat deed hij goed. Hij zette een warme, krachtige stem op en deed alles uit zijn hoofd. Waarom hij dan toch een briefje in zijn handen had, was mij een raadsel. Maar goed, dat was met wat hij zei ook al, een raadsel. Hij leek potverdorie de plaatselijke VVV wel. Een feitje over Dordrecht hier, een anekdote over Dordt daar en tussendoor nog wat leuke weetjes. Over Dordrecht.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam