Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rotterdam stijgt hard op lijst van meest innoverende steden ter wereld

Rotterdam is flink gestegen in de ranglijst van meest innoverende steden ter wereld. De stad steeg van plek 111 naar 83. Amsterdam moet flink wat plekken inleveren op de lijst die wordt aangevoerd door de Amerikaanse metropool New York.

De ranglijst wordt elk jaar samengesteld door het onderzoeksbureau 2thinknow. Tokio, vorig jaar koploper, is gezakt naar de tweede plaats. Londen is gezakt van plek twee naar drie.

Amsterdam is de eerste Nederlandse stad op de ranglijst, maar glijdt weg. Vorig jaar was onze hoofdstad 18e en het jaar daarvoor 12e. In 2015 was Amsterdam zelfs zevende van de wereld, direct achter New York. Rotterdam is bezig met een opmars en heeft nu Den Haag ingehaald. De hofstad staat op plek 97 (was 110).

De ranglijst kijkt naar 162 punten die iets kunnen zeggen over innovatie in een stad. Het gaat bijvoorbeeld om het aantal start-ups en hun prestaties, de snelheid van internetverbindingen, het beleid van overheden, maar ook de infrastructuur in een stad. Verder kijken de onderzoekers naar de veiligheid op straat, gezondheidszorg, natuur en cultuur, omdat zulke zaken een stad aantrekkelijker kunnen maken voor hoogopgeleide jongeren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam