Volledig scherm
Gemeente Rotterdam stopt vroegtijdig de proef met veertien openbare fietspompen langs drukke fietsroutes in de stad. © Gemeente Rotterdam

Rotterdam stopt jaar eerder met proef openbare fietspompen

De veertien gratis openbare fietspompen langs drukke verkeersroutes in Rotterdam verdwijnen al eind 2017. De gemeente trekt een jaar eerder dan gepland de stekker uit het project omdat de pompen kapot blijven gaan.

Quote

Slangen werden regelmatig van de pompen afgetrok­ken

Fietsbond Rotterdam

Fietsersbond Rotterdam, die betrokken was bij de selectie van de locaties, laat vandaag weten dat de staat van fietspompen in de praktijk "vaak te wensen overliet". De pompen bleken namelijk niet alleen aantrekkelijk voor fietsers met zachte banden, maar ook voor vuil dat in de pompen verstoppingen veroorzaakt en vandalen.

"Niet alleen werd de stang vaak verbogen, maar slaagden passanten er in om het geheel omver te krijgen, ook nog nadat de fundering van de pompen was aangepast. Daarnaast werden regelmatig de slangen van de pompen afgetrokken", meldt de fietsersbond op de website.

Ondanks de voorraad reservepompen, die de gemeente al vroeg in het project had aangeschaft, stond op 6 september nog maar één werkende fietspomp op straat. Voor de fietsers die het einde van het project betreuren, is een klein lichtpuntje: er wordt momenteel naar alternatieven gekeken.

De fietspompen werden begin dit jaar in de stad geplaatst, onder meer op het Hofplein, bij Kralingse Zoom en onder de Brienenoordbrug.

  1. ‘Dordrecht, je hebt toch wel ergens een gemeentebestuur?’
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Dordrecht, je hebt toch wel ergens een gemeentebe­stuur?’

    Martijn Krabbé deed het geweldig. Hij was de verteller van The Passion in Dordrecht en dat deed hij goed. Hij zette een warme, krachtige stem op en deed alles uit zijn hoofd. Waarom hij dan toch een briefje in zijn handen had, was mij een raadsel. Maar goed, dat was met wat hij zei ook al, een raadsel. Hij leek potverdorie de plaatselijke VVV wel. Een feitje over Dordrecht hier, een anekdote over Dordt daar en tussendoor nog wat leuke weetjes. Over Dordrecht.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam