Volledig scherm
De skyline van Rotterdam vanuit de Delftse Poort. © anp

Rotterdam trots op vijfde plek in 'lijst der lijsten'

UpdateDe gemeente Rotterdam is trots op de plek die de Maasstad heeft gekregen in de lijst van tien steden in de wereld die een toerist volgend jaar absoluut moet zien. De lijst is samengesteld door de reisgids Lonely Planet's Best in Travel 2016. ,,Dé autoriteit op het gebied van reizen heeft Rotterdam uitgeroepen tot een van de meest opwindende steden in de wereld op dit moment'', zegt wethouder Maarten Struijvenberg (Economie).

Quote

Hier wordt jaarlijks naar uitgekeken, door reizigers maar ook door andere belangrij­ke spelers in de reisindu­strie

Ron Voskuilen
Volledig scherm
Ook de Markthal wordt genoemd door de Lonely Planet. © anp
Volledig scherm
Het Timmerhuis in Rotterdam. © Jan de Groen
Volledig scherm
Toeristen maken een selfie bij Rotterdam-Blaak. © Marco de Swart

,,Een groter compliment kunnen we als stad niet krijgen'', aldus de bewindsman. Rotterdam staat als enige Nederlandse stad in de top tien.

Een jaar lang kunnen reizigers die inspiratie zoeken op de website en in het boek van Lonely Planet zien wat de bestemmingen van het jaar zijn. Rotterdam verwierf de vijfde plek van de felbegeerde lijst van topsteden door haar 'moderne archirectuur, toprestaurants en sfeervolle nachtleven'.

In de papieren gids, te koop in de hele wereld, neemt Rotterdam vier pagina's in. Deze zijn gevuld met superlatieven over waarom de reiziger juist in 2016 Rotterdam als bestemming moet kiezen. In het Engels klinken de ontwikkelingen van de stad extra mooi. ,,Riding a wave of urban development, redevelopment en regeneration'', zo is de boodschap. 

Markthal
Natuurlijk wordt de Markthal genoemd, De Rotterdam van architect Rem Koolhaas en het Timmerhuis. Maar ook Station Hofplein en de Luchtsingel staan op het lijstje. Verder zien de schrijvers het als een voordeel dat volgend jaar Eurostar treinen direct van Londen naar Amsterdam rijden, waarbij reiziger die in Rotterdam uitstappen het nieuwe station kunnen bewonderen.

Rotterdam stond met name verleden jaar ook al op tal van lijstjes, maar stadspromotor Rotterdam Partners viert deze vermelding morgenochtend met een klein feestje. ,,Dit is de grootste meest invloedrijke uitgever van reisgidsen ter wereld'', zegt Ron Voskuilen van Rotterdam Partners.

,,Hier wordt jaarlijks naar uitgekeken, door reizigers maar ook door andere belangrijke spelers in de reisindustrie. Het is ongelooflijk belangrijk dat Lonely Planet nu adviseert voor Rotterdam te kiezen'', zegt Voskuilen.

Verrassing
De vermelding kwam als een verrassing voor Rotterdam Partners. ,,We hebben de afgelopen jaren Lonely Planet wel gewezen op wat Rotterdam te bieden had. Onlangs hebben we ook de stad nog laten zien. Maar ineens kwamen ze bij ons met dit nieuws, een grote verrassing.''

  1. Rechter maakt nabestaanden rapper Feis excuus voor steeds langer wachten op proces

    Rechter maakt nabestaan­den rapper Feis excuus voor steeds langer wachten op proces

    De rechter heeft vanochtend aan de nabestaanden van de in 2018 doodgeschoten rapper Feis zijn excuus gemaakt voor het feit dat de rechtszaak tegen de verdachte maar op zich laat wachten. Naar verwachting zal het proces tegen de verdachte Silfano M. (25) pas ‘medio oktober’ plaatsvinden. ,,Ik had het ook liever anders gezien’’, zei de rechter tegen de familie. ,,Maar ik kan het niet mooier maken dan het is.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam