Volledig scherm
Fietsers kunnen vanochtend een uitnodiging aan hun stuur hebben hangen om een dag rond te rijden met een chip aan hun fiets, zodat de gemeente ze kan volgen. © AD

Rotterdam volgt fietsers door chip aan rijwiel te hangen

Rotterdam volgt vandaag 15.000 fietsers door een chip aan hun fiets te hangen. De gemeente probeert zo te achterhalen hoe fietsen zich door de stad verplaatsen en waar meer parkeervoorzieningen nodig zijn. Die informatie is nodig omdat het Rotterdams college het fietsgebruik in de stad de komende drie jaar met 10 procent wil laten groeien.

Volledig scherm
Wethouder Pex Langenberg. © Gemeente Rotterdam
Quote

De code in de chip is weliswaar uniek, maar niet te herleiden tot een persoon.

Wethouder Pex Langenberg

De uitnodiging voor het onderzoek, met daarin de chip, wordt dinsdagochtend vroeg aan het stuur van de fietsen gehangen. Als eigenaren de uitnodiging laten hangen, worden ze vanzelf gevolgd. De deelnemers kunnen de chip 's avonds na negen uur weggooien.

Uniek
Volgens verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg is het uniek in Nederland dat op één dag zoveel fietsen worden gevolgd. Er zijn wel eerder fietstellingen gehouden met chips, maar dan ging het vaak om onderzoeken in en om stations.

,,Rotterdam is de eerste die het op deze grote schaal doet in een stad.'' Het volgen van fietsen met zo'n chip is niet verboden, weet hij. Mensen die zo'n uitnodiging op hun fiets aantreffen, kunnen die immers ook gewoon weggooien.

Anoniem
,,Het is ook volledig anoniem. Er is geen informatie voor andere doeleinden. De uitnodigingen worden willekeurig aan fietsen gehangen en zijn niet te koppelen met persoonsgegevens. De code in de chip is weliswaar uniek, maar niet te herleiden tot een persoon,'' legt de wethouder uit. De Fietsersbond is blij met het onderzoek.

Volgens voorzitter Jan Laverman kan zo worden achterhaald hoe lang fietsers waar parkeren. ,,Zo weet je welke parkeervoorziening je daar moet aanleggen.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (23%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (77%)
7211 stemmen