Volledig scherm
Westerse landen vrezen dat Huawei door middel van 5G aan spionage doet. © EPA

Rotterdam werkt op eigen houtje aan Huawei-ban

De Rotterdamse gemeenteraad maakt werk van een Huawei-ban, los van het kabinetsbeleid ten aanzien van Chinese bemoeienis met de aanleg van een supersnel 5G-netwerk in Nederland.

Morgen houden raadsleden een besloten bijeenkomst waar ze door een expert van instituut Clingendael worden geïnformeerd over de risico’s van het gebruik van apparatuur van het Chinese bedrijf Huawei. De vrees is dat China deze technologie kan aanwenden voor spionageactiviteiten, en zo grip krijgt op wat de ‘vitale infrastructuur’ wordt genoemd.

Aanjager van het debat is PvdA-raadslid Dennis Tak, die al eerder met steun van Leefbaar Rotterdam en de VVD opriep tot waakzaamheid. Nu gaat de raad kijken wat Rotterdam zelf kan doen tegen Chinese ‘spionagemasten’, bijvoorbeeld bij het verstrekken van vergunningen.

Opvallend, omdat het rijk heeft besloten om Chinese producten, zoals van Huawei, vooralsnog niet te weren. Wel worden er binnenkort aanvullende veiligheidsmaatregelen aangekondigd.

‘Naïef en halfbakken’

Volledig scherm
Dennis Tak © PvdA

Tak noemt dit besluit ‘naïef en halfbakken’. ,,China werkt aan een langetermijnstrategie om wereldwijde invloed te verwerven. En Rotterdam is juist van groot strategisch belang voor China. Dat mogen we echt niet onderschatten.’’

Is dit wel de taak van een raadslid, of een gemeente, om zich bezig te houden met geopolitieke zaken? ,,Misschien trek ik als gemeenteraadslid een te grote broek aan, maar ik vind dit echt heel belangrijk. Veel politici liggen te slapen, ze zien de gevaren niet. Dan pakken wij het maar op’’, zegt Tak.

Volgens hem is het wel degelijk mogelijk dat lokale overheden maatregelen treffen. ,,Dat gaan we nog verder uitwerken. Het is belangrijk, ook om een signaal af te geven.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7610 stemmen