Volledig scherm
De Machinist in Rotterdam-West. © Joost Hoving

Rotterdam wijst achttien nieuwe
gemeentelijke monumenten aan

VIDEORotterdam heeft er achttien gemeentelijke monumenten bij. Gisteren werd al bekend dat de Breepleinkerk op de monumentenlijst van Rotterdam is geplaatst. 

Dit geldt nu ook voor onder andere de Heilige Kruisvindingskerk plus pastorie aan de Beukendaal, het bruggenhoofd van de Oude Willemsbrug, Villa Maria in Overschie, het voormalig Jonggezellenhuis in Charlois, Villa Zonnewijk in Overschie en De Machinist in Delfshaven.

Met deze nieuwe monumenten wil het college van burgemeester en wethouders komen tot een ‘evenwichtig monumentenbestand, verdeeld over de hele stad’. De lijst omvat voor- en naoorlogse objecten met een grote variëteit aan functies. Op de voorlopige selectie kwam één negatieve zienswijze binnen. Iemand was bang dat er aan een monument niets meer mag worden verspijkerd. Dat is onjuist, meent de stad. ,,Eigenaren blijven de vrijheid behouden over hun eigendom'', aldus het college in een brief aan de gemeenteraad. 

Met de plaatsing op de monumentenlijst genieten de plekken een beschermde status. ,,Daardoor is het niet meer mogelijk om de gebouwen te wijzigen of te slopen, zonder dat een omgevingsvergunning voor het onderdeel ‘monument’ is verleend.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
25680 stemmen