Volledig scherm
Een door de politie in beslag genomen tas met geld. © Politie Eenheid Rotterdam

Rotterdam wil aanpak witwassen uitbreiden

Ondernemers die gepakt zijn voor witwassen, kunnen in Rotterdam binnenkort niet zomaar een nieuwe zaak beginnen. De gemeente wil in probleemstraten een vergunningstelsel invoeren voor winkeliers.

,,We willen voorkomen dat iemand die zijn zaak heeft gebruikt om crimineel geld wit te wassen, zomaar weer ergens anders begint," zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb. Als zo'n ondernemer in bekende probleemstraten een vergunning aanvraagt, wil Aboutaleb dat de gemeente die vergunning vervolgens kan weigeren.

Verdachte branches
Daarmee wordt ook voorkomen dat in één straat veel van dezelfde soort winkels komen. Het gaat dan om van witwassen verdachte branches zoals kappers, nagelstudio's en belwinkels. ,,We willen graag evenwichtige economische bedrijvig-heid in een straat."

Het afgelopen jaar heeft de gemeente samen met politie, justitie en de belastingdienst 10 miljoen euro met criminaliteit verdiend geld in beslag genomen. Een groot deel daarvan, 3,2 miljoen, is afkomstig van underground banking: illegale banken die worden gebruikt om zwart geld naar het buitenland te sluizen. De actie heeft zich vooral gericht op Rotterdam Zuid.

Tevreden
Aboutaleb is tevreden. ,,Het valt me tegen dat het meteen al zoveel is. En we zijn nog maar net begonnen." Sinds een jaar pakt Rotterdam de criminele geldstromen structureel aan.

,,We hebben in de jaren hiervoor niet bewust gezegd: laat maar gaan. Het heeft altijd de aandacht gehad, maar niet zoals nu. We waren druk met de meest zichtbare vormen van criminaliteit: overvallen, straatroven, inbraken. Dat was een terechte keuze, vind ik. Het is in Rotterdam de laatste jaren stukken veiliger geworden."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Politie tasert Schiedammer (72) die zich bemoeit met burenruzie
    UPDATE

    Politie tasert Schiedam­mer (72) die zich bemoeit met burenruzie

    Een burenruzie aan de Delflandseweg in Schiedam heeft voor flink wat commotie gezorgd vanavond. Een 45-jarige man bewerkte een 44-jarige straatgenoot met een mes, waardoor die lichtgewond raakte. Toen de politie de messentrekker wilde arresteren, ging een 72-jarige buurtgenoot zich ermee bemoeien. Hij zou het werk van de agenten dusdanig hebben belemmerd dat zij zich zagen genoodzaakt pepperspray én een stroomstootwapen te gebruiken tegen de man.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam