Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Rotterdam wil Turken die komen om te trouwen laten inburgeren

De gemeente Rotterdam wil Turken die zich vestigen in de stad actief benaderen om een inburgeringscursus te volgen. Het kabinet laat de juridische mogelijkheden onderzoeken om ook voor Turken inburgering te verplichten, maar Rotterdam wil daar niet op wachten.

Volgens de gemeente komen jaarlijks 250 tot 350 Turken naar Rotterdam om te trouwen. ,,En dat aantal neemt toe”, zegt wethouder Bert Wijbenga (VVD) tegen de NOS. ,,Negentig procent van hen is vrouw. Deze personen verdwijnen in subculturen, omdat ze niet goed of helemaal geen Nederlands spreken en niet weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Ze weten niet hoe de verhouding man-vrouw hier is en weten niet dat we hier een andere houding ten opzichte van religie hebben.”

De wethouder realiseert zich dat een vrouw weerstand kan krijgen van haar man als ze wil inburgeren. “Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig. Dit is Nederland en daarom zeg ik tegen de vrouwen: doe mee. Het kan thuis misschien even schuren, dan hoort dan bij de emancipatie.”

Rotterdam wil volgend jaar beginnen met de cursussen. “We respecteren de wet, er komt geen dwang. Maar we gaan deze vrouwen opzoeken en verleiden om toch mee te doen omdat ze er een beter leven door kunnen krijgen”, zegt Wijbenga. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van professionele bureaus die de vrouwen kunnen benaderen op plekken waar ze komen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (24%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (76%)
6181 stemmen