Volledig scherm
PREMIUM
Hugo de Jonge. Sybrand Buma heeft hem tot het ambt geroepen, melden ingewijden op het Binnenhof. Hij wordt minister voor Volksgezondheid en gaat zich in het bijzonder bezighouden met ouderenzorg. © Jan de Groen

Rotterdam zal z'n wethouder missen

Niet alleen minister, zelfs vice-premier. De 40-jarige wethouder Hugo de Jonge spurt door naar het centrum van de macht. Rotterdam, op een enkele criticaster na, zal de charmante CDA'er missen.

Quote

Iedereen gelooft hem meteen. Alsof hij magische kracht heeft

Josine Strörmann (SP)

De doorgaans zo amaibele en communicatieve Hugo de Jonge hield afgelopen maanden de kaken stijf op elkaar. Nee, hij reageerde echt niet op het belangrijkste gerucht rond zijn persoon. Namelijk dat die goedgeklede en dito gebekte wethouder uit Rotterdam in diverse media wordt getipt als ministerskandidaat. Binnenhof-watchers zien in De Jonge een politicus die in het moeilijke Rotterdam resultaten boekt en zelfs de landelijke media weet te interesseren voor zijn werk.

Ook zou hij dik zijn met partijbaas Sybrand Buma. De Jonge werd zelfs een ‘wethouder met partijleiderschapspotentie’ genoemd.

Of de CDA’er interesse had in een Haags avontuur? Naar buiten toe hield hij een weifelende houding aan. Natuurlijk, Den Haag is eervol. Maar ook knetterdruk. En met een enorm afbrandrisico. Nóg meer journalisten op de publieke tribune - dat was zo een beetje zijn houding. Wat hij wel kwijt wilde: ,,Als er wordt gebeld, dan neem ik wel de telefoon op.’’

Welnu, dat belletje is gepleegd.

Buma heeft hem tot het ambt geroepen, melden diverse ingewijden op het Binnenhof. Hij wordt minister voor Volksgezondheid en gaat zich in het bijzonder bezighouden met ouderenzorg. Zijn ‘leiderspotentie’ mag hij tevens tonen als vice-premier.

Gefeliciteerd, Hugo! Helaas. Nog steeds onthoudt hij zich van een reactie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam