Wethouder Wijbenga bij de auto’s die extra surveilleren.
Volledig scherm
Wethouder Wijbenga bij de auto’s die extra surveilleren. © Gemeente Rotterdam

Rotterdam zet camera-auto’s in om corona-overtredingen tegen te gaan

De gemeente Rotterdam zet de komende periode twee camera-auto’s in die toezicht houden op de naleving van de regels vanwege het coronavirus. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een boete van 390 euro. Er wordt op groepsvorming en het houden van afstand gecontroleerd.

De wagens surveilleren bij Rotterdamse parken en pleinen. Ook rijden ze rond bij afgesloten terreinen zoals voetbalkooien en skateparken. Een auto controleert in Noord, de andere op Zuid. Achter het stuur van de auto zit een zogenaamde Senior Camera Operator van de afdeling Toezicht & Handhaving van de gemeente Rotterdam. Deze bestuurder mag enkel waarnemen wat er gebeurt en de auto niet verlaten, schrijft de gemeente op de website.

Via een cameraverbinding kunnen gemeentemedewerkers live meekijken wat er op straat gebeurt. Mocht het nodig zijn, kunnen zij handhavers of de politie inschakelen.

,,Voor de kleine groep mensen die er toch lak aan heeft, zetten we samen met de politie in op handhaving. Daarbij kunnen we nu ook deze camera-auto’s inzetten’’, vertelt wethouder Bert Wijbenga (VVD) van Handhaving, Buitenruimte, Integratie en Samenleven. 

Songfestival

De auto’s waren oorspronkelijk bedoeld om in mei ingezet te worden tijdens het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Omdat het songfestival dit jaar niet doorgaat, kiest de gemeente ervoor om de auto’s nu in te zetten om de coronamaatregelen te handhaven.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam