Volledig scherm
Basketbal, hockey, handbal, zaalvoetbal. En dat allemaal onder de vlag van voetbalclub Feyenoord. © Cor Vos/Michel Bierhuizen

Rotterdam-Zuid gaat sporten in de kleuren van Feyenoord

Feyenoord richt met vier andere sportverenigingen een multisportclub op. Eén club, waarin iedere vereniging onder de vlag van Feyenoord speelt. Dat maakt het voor iedereen mogelijk om ook in een roodwit basketbal-, hockey- of handbal-shirt te sporten, met het logo van de stadionclub op de borst.

In het Maasgebouw maakt Feyenoord vandaag bekend te gaan samenwerken met Rotterdam Basketbal, TPP (zaalvoetbal), HARO (handbal) en HC Feijenoord (hockey). De sportverenigingen streven ernaar de naam, het logo en de clubkleuren van Feyenoord al vanaf komend seizoen te dragen.

Quote

Met elkaar denken we meer mensen aan het sporten te krijgen

Marcel Dela Haije, voorzitter van HC Feijenoord

De plannen voor multisportclub Feyenoord maken deel uit van het omvangrijke project Feyenoord City, waarin een nieuw stadion aan de Nieuwe Maas het belangrijkste onderdeel vormt. Feyenoord betrekt nu vier sportclubs in de mega-ontwikkeling op Zuid om samen - naar voorbeeld van FC Barcelona en Benfica - de grootste multisportclub van Nederland op poten te zetten. Nu is het Utrechtse Kampong nog de grootste.

Door de handen ineen te slaan met andere sportverenigingen op de zuidelijke Maasoever hoopt Feyenoord meer mensen in beweging te krijgen. Op Zuid sporten nu nog bijzonder weinig mensen. In wijken als Bloemhof, Afrikaanderwijk, Hillesluis en Vreewijk ligt dat aantal ver onder het landelijk gemiddelde.

Rotterdam Basketbal, TPP, HARO en HC Feijenoord zetten zich, net als Feyenoord, al langer maatschappelijk in, door bijvoorbeeld de wijken in te gaan en clinics aan te bieden. Zij denken nog meer jeugd aan het sporten te krijgen, als zij dat kunnen doen onder de naam van de 'grote broer'.

Voor de vier sportclubs uit Zuid is het spelen in de kledij van Feyenoord ook interessant, omdat het voor mensen zo aantrekkelijker kan zijn om bij hen te gaan hockeyen, basketballen of handballen. Daarnaast denken de clubs een interessantere partij te worden voor sponsoren.

Volksclub

Met de nieuw op te richten multisportclub wil Feyenoord een volksclub in meerdere sporten worden. Al die duizenden jongeren in Rotterdam-Zuid die nu nog niet bewegen, moeten straks allemaal in een Feyenoordshirt een sport beoefenen.

Met 80.000 jongeren - die veel te weinig bewegen, ongezond eten en al helemaal niet aan structureel sporten toekomen - denkt Feyenoord in Rotterdam-Zuid een enorme talentenvijver te hebben. Met een multisportclub kan Feyenoord deze talenten in de toekomst aan zich binden. En of jongeren dan gaan handballen, hockeyen of voetballen, doet er dan niet toe. Als ze maar bewegen.

Dat wil de club stimuleren door bijvoorbeeld samen met andere clubs de wijken in te gaan en gezamenlijk sportclinics aan te gaan bieden onder de vlag van Feyenoord. Zelf organiseert de club onder meer al de straatvoetbalcompetitie Street League. Clubs als HC Feijenoord en Rotterdam Basketbal bieden met een hockeystick en een basketbal ook al langer clinics aan in Rotterdam-Zuid.

Zo bewijst HC Feijenoord al jaren mensen met verschillende culturele achtergronden gezamenlijk aan het sporten te krijgen. Op die manier is de club zelfs van een potje hockey op het Afrikaanderplein uitgegroeid tot een bloeiende multiculturele vereniging met honderden leden. De club speelt tegenwoordig in de schaduw van de Kuip op het spiksplinternieuwe sportcomplex Olympia.

Popelen

Marcel Dela Haije, voorzitter van de hockeyclub, stond van begin af aan al 'te popelen' om de plannen voor een multisportclub rond te krijgen. Volgens de preses hoeft zijn club 'in principe' alleen de lange IJ in de naam te vervangen voor een Y. ,,Het is natuurlijk een mooie samenwerking om met Feyenoord en de andere sportverenigingen de krachten te bundelen en samen nog sterker te werken aan de sport op Zuid. Met elkaar denken we in de wijken meer mensen aan het sporten te krijgen. En ik denk dat we als hockeyclub nog veel aantrekkelijker kunnen worden, als mensen bij ons onder de vlag en in de kledij van onze grote broer Feyenoord met elkaar kunnen sporten.''

Ook Rotterdam Basketbal krijgt al veel jongeren in beweging. De basketbalclub heeft met Playing for Succes een naschoolsprogramma voor scholieren van regulier en speciaal onderwijs. Daarbij fungeren de eredivisiespelers van de basketbalclub als rolmodel. Kinderen kunnen zich aan hen optrekken, waardoor zij beter gaan presteren op school. Toch kan het volgens Paul de Vos, directeur van de topsportstichting van Rotterdam Basketbal, allemaal nog veel beter.

Quote

We kunnen nu structure­ler clinics geven

Paul de Vos, directeur topsportstichting Rotterdam Basketbal

,,In heel Rotterdam bezoeken wij scholen en daar geven onze spelers dan clinics'', zegt hij. ,,Dat is nu nog een beetje hapsnap. Dan weer daar een clinic en dan weer daar. Maar het is niet structureel. Wij zouden dat graag, net als Feyenoord, veel structureler willen aanpakken. We hebben de spelers wel, maar we hebben de mensen in de organisatie niet om dat op poten te zetten. Dat heeft Feyenoord wel. Daarvan gebruikmakend kunnen we dat veel structureler aanpakken."

De Vos hoopt door de samenwerking met Feyenoord ook andere zaken structureler aan te kunnen pakken. ,,Wij denken met deze stap commercieel aantrekkelijker te worden en meer bedrijven te kunnen vinden die zich willen verbinden aan de basketbaltak van Feyenoord. Dat moet voor ons leiden tot een hoger budget. En dat hogere budget hebben we nodig om bij de top van de eredivisie aan te haken. Dat verschil is nu nog te groot.''

Volgens De Vos is het niet zo dat Feyenoord nu de portemonnee trekt om zijn club kampioen van Nederland te maken. ,,Absoluut niet. We zullen met deze naam (Feyenoord Basketbal, red.) aan de gang moeten en kijken wat we daarmee voor elkaar kunnen krijgen.''

Overigens is Feyenoord er ook niet op uit de andere sportverenigingen te gaan besturen. Zoals ook bij FC Barcelona de voetbal- en de basketbalclub niet met één begroting werken. Die clubs werken wel vanuit één merk en spelen in hetzelfde shirt, maar blijven twee totaal gescheiden organisaties die van elkaars achterban en sponsors profiteren.

Nationaal programma

Edwin Cornelisse is woordvoerder van het nationaal programma Rotterdam-Zuid, dat de Zuiderlingen meer perspectief probeert te geven op het gebied van school, werk en wonen. De zegsman reageert enthousiast op het doel van de multisportclub om meer jongeren in Rotterdam-Zuid in beweging te krijgen. ,,Dat sluit naadloos aan bij de doelen die wij met het nationaal programma hebben. Wij willen het hier beter maken voor de huidige bewoners van Zuid.''

Hoe het komt dat op Zuid zo weinig mensen sporten, is volgens Cornelisse simpel uit te leggen. ,,Dit zijn wijken waar mensen echt veel problemen op hun bordje hebben liggen. Zij zijn met heel andere dingen bezig dan met sport. Bijvoorbeeld met de vraag of ze morgen een boterham op hun bord hebben liggen. Dat soort basale dingen. Als je dat niet op orde hebt, dan ben je logischerwijs minder bezig met je kinderen te laten sporten. Er ligt dus een enorm potentieel aan kinderen dat nu nog niet sport."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
© Milan Rinck

In samenwerking met indebuurt Rotterdam