Volledig scherm
Het voorlopig ontwerp van de nieuwbouw op het voorplein, waarin de grote theaterzaal en de nieuwe entree komen. Het plein zelf wordt een stuk gezelliger. © Illustratie Kraaijvanger Architecten

Rotterdam-Zuid krijgt grootste theater van het land

Rotterdam-Zuid krijgt het grootste theater van het land. Met de megazaal, die 2750 zitplaatsen telt, wil Ahoy de strijd aanbinden met de concurrerende Heineken Music Hall in Amsterdam.

Volledig scherm
Ahoy-directeur Peter van de Veer tapt een biertje in het Vrienden van Amstel Live Café. © Frank Jansen

Volgend jaar wordt begonnen met de nieuwbouw van Ahoy, die aan de westkant van het voorplein tegen de oude beurshallen aan wordt gebouwd. Het transparante gebouw van Kraaijvanger Architecten biedt naast de nieuwe zaal, ook 35 kleinere zaaltjes, de nieuwe entree van Ahoy en een restaurant.

Het auditorium met orkestbak, dat in 2019 klaar moet zijn, kan niet alleen als theater voor grootschalige musical- en operaproducties worden gebruikt, maar ook als concertzaal. In een paar uur tijd kunnen alle 2750 stoelen eruit worden gehaald en dan biedt de zaal plek aan 7000 bezoekers. Daarmee wordt de zaal, waarvoor nog een geschikte naam wordt gezocht, een slag groter dan de Heineken Music Hall (HMH) in Amsterdam, dat plaats biedt aan 5500 bezoekers.

Concurrent van HMH
,,We worden een concurrent van de HMH,'' zegt Ahoy-directeur Peter van der Veer. Hij verwacht dat het evenementencomplex op Zuid de komende jaren weer meer concerten programmeert als de nieuwe zaal klaar is. De afgelopen jaren is Ahoy veel concerten verloren aan de Ziggo Dome en de HMH.

Overigens is de nieuwbouw van Ahoy, die deel uitmaakt van de plannen Hart van Zuid, vooral bedoeld om internationale congressen naar Rotterdam te halen. Van der Veer mikt op meerdaagse congressen, omdat die een meerwaarde hebben voor de stad. ,,Congresgangers geven aardig wat geld uit,'' zegt hij.

Om die reden wordt aan de oostkant van het voorplein van Ahoy ook een nieuw hotelcomplex neergezet. Ook dat gebouw maakt onderdeel uit van de plannen om van het Zuidplein en omgeving weer een aantrekkelijk gebied te maken. 

Lees vrijdag meer in het AD Rotterdams Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam