Volledig scherm
Het categoraal gymnasium in het voormalige Zuiderziekenhuis gaat het Zuider Gymnasium heten © Hans Grootenhuis

Rotterdam Zuid mikt op knappe koppen

De zuidoever van Rotterdam heeft vanaf aankomend schooljaar een categoraal gymnasium. De knappe koppen moeten nog even wachten op een eigen plek, de metamorfose van het Zuiderziekenhuis is nog niet klaar.

De oorspronkelijk naam, Gymnasium Calvinum, is geschrapt. Te moeilijk, te weinig herkenbaar. De nieuwe school gaat Zuider Gymnasium heten, naar de ligging op de zuidoever en de oude functie van het gebouw.

Tot een verhuizing komt het deze zomer nog niet. Het Poortgebouw van het Zuiderziekenhuis wacht een metamorfose waarvoor de gemeente nog niet eens het startsein heeft gegeven. Maar Calvijn-rector Dirk Wakker is niet van plan om nog anderhalf jaar te wachten. Hij wil een categoraal gymnasium starten en wel nu. Of vooruit, per 1 augustus.

Het ontbeert Rotterdam-Zuid aan een broeikas voor knappe koppen. En knappe koppen zijn er zat. Je moet ze alleen zien. ,,Die kinderen die naar buiten staren, vervelend doen of het buitenbeentje zijn, kunnen zelfs hoogbegaafd zijn. Maar dat zag bijna niemand, omdat de focus op Zuid veel te lang lag op achterstand in plaats van mogelijke voorsprong."

Op de zuidoever wonen inmiddels ruim 400 leerlingen die in de bovenbouw van het gymnasium zitten. Ongeveer de helft daarvan steekt dagelijks de rivier over om naar de twee categorale gymnasia op de noordoever, het Erasmiaans  en Marnix, te gaan. 

Persoonlijke aanpak
Het Zuider Gymnasium moet talent naar Zuid trekken en vasthouden, moet laten zien dat ook in dit stadsdeel ruimte is voor excellentie.  ,,Op een categoraal gymnasium hangt een wezenlijk andere sfeer," zegt Wakker. ,,Dit zijn kinderen die op alle vlakken uitgedaagd willen worden en daar is straks ruimte voor. Ieder kind krijgt een eigen programma. Wie wil versnellen, kan zijn diploma in 5 in plaats van 6 jaar halen. Wie bepaalde delen van een vak al onder de knie heeft, volgt in die tijd andere lessen."

Die persoonlijke aanpak is er niet zomaar. Een deel van de leerlingen is hoogbegaafd en heeft extra aandacht nodig. Daarnaast blijft het overgrote deel 'een kind van Zuid'; hun knappe kop laat de stadse problemen niet verdwijnen. ,,Ook deze leerlingen komen de school binnen met een taalachterstand. Ze hebben thuis lang niet allemaal een rustige plek om huiswerk te maken, laat staan een eigen laptop om op te werken." 

Het Zuider Gymnasium zit tot de verhuizing nog onder hetzelfde dak als de havo- en vwo-afdeling van Calvijn, straks omgedoopt tot Vreewijk Lyceum. Toch worden het zelfstandige scholen met eigen personeel en eigen beleid. Dat is nodig want de Onderwijsinspectie ziet de gymnasiumafdeling nu als trekker van de rest. ,,Door de verzelfstandiging kan het lyceum zich verder verbeteren terwijl het gymnasium vast richting excellentie sprint."  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam