Rotterdammer haalt finish van ‘ultramarathon’ door woestijn Oman

VideoRotterdammer Wiljan van Werkhoven (50) heeft afgelopen donderdag de finish gehaald van de Oman Desert Run. In zes dagen heeft hij een afstand van 165 kilometer afgelegd door de woestijn. 

Bepakt met een rugzak van twaalf kilo heeft hij temperaturen van meer dan veertig graden getrotseerd. Het parcours bestond voor 80 procent uit los zand en de vele heuvels maakten het er niet makkelijker op.

Volledig scherm
Wiljan van Werkhoven tijdens de Omar Desert Run © Wiljan van Werkhoven

,,Het was heel zwaar, maar een geweldige ervaring”, vertelt de sportieveling die al 38 marathons op zijn conto heeft staan. ,,Ik ben heel trots dat ik het heb gehaald, maar vooral de saamhorigheid zal me bijblijven. We sleepten elkaar er echt doorheen. Iedereen was bereid je te helpen als je het moeilijk had.”

Ook mentaal was het flink afzien. ,,Op de vijfde dag liepen we de nachtmarathon. Dan loop je met een lampje op je hoofd en je ziet helemaal niemand. Ik liep ook ongeveer zes uur in mijn eentje. Dan komt het echt aan op mentale kracht.”

Het was het hoe dan ook helemaal waard, vindt Van Werkhoven. ,,Na zes dagen pijn lijden liep ik over de finish bij de Arabische Zee. Dat is ongelofelijk. Dat gevoel is niet te beschrijven.”

Van Werkhoven heeft zich er niet zonder slag of stoot doorheen geslagen. Zijn hielen zijn helemaal kapot. ,,Hardlopen is voorlopig niet aan de orde.”

Volledig scherm
Het parcours bestond voor 80 procent uit los zand en uit hoge heuvels. © Wiljan van Werkhoven

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam