Volledig scherm
De uitgebrande woning aan de Gerdesiaweg. © MediaTV

Rotterdammer ontloopt celstraf en tbs na vrijspraak rechtbank (maar gaat toch niet vrijuit)

Het was heftig. Een fikse uitslaande brand waarbij bewoners van een flat aan de Gerdesiaweg in Rotterdam-Kralingen van in totaal 24 woningen moesten worden geëvacueerd. De brand, stelt het Openbaar Ministerie, was in maart aangestoken door hun 54-jarige buurman. Tegen de man werd twee weken geleden drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank sprak hem vanmiddag vrij.   

Er is naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende bewijs voor de brandstichting. De bevelvoerder van de brandweer verklaarde destijds dat er sprake was van een ‘ongebruikelijk brandbeeld’ dat paste bij een fik waarbij brandversnellende middelen waren gebruikt. Door de heftigheid van de uitslaande vlammen konden daar echter geen sporen van worden gevonden.  Daarnaast ontkende de man tijdens de rechtszaak iets met de brandstichting te maken te hebben.

Toch draait de Rotterdammer de gevangenis in omdat hij wel schuldig is bevonden aan het stalken van zijn ex-vriendin.  Hij kreeg een celstraf opgelegd van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. In verband met zijn verslaving aan alcohol en drugs is daarnaast een groot aantal bijzondere voorwaarden aan de straf gekoppeld. De man moet zich in een kliniek onder behandeling laten stellen om van zijn verslavingen af te komen en heeft de verplichting zich te laten begeleiden door reclassering.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam