Volledig scherm
Het ontwerp voor de nieuwe stadswijk in Amsterdam. © OMA

Rotterdammers bouwen Bijlmerbajes om tot nieuwe stadswijk

De Rotterdamse architectenbedrijven OMA en Lola gaan het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam omvormen tot een nieuwe stadswijk.

Het terrein en de gebouwen van de gevangenis in Amsterdam-Oost zijn eigendom van de staat. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het terrein van de Bijlmerbajes voor ruim 84 miljoen euro verkocht aan gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van BAM. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, Fabrications en Lola Landscape ontwikkelt AM er het Bajes Kwartier, een auto­luwe stadswijk met een mix van koop- en huurwoningen. De Rotterdamse bureaus willen het ‘eilandkarakter’ van de bajes omringd door muren behouden. Wel wil OMA, het bureau van De Rotterdam-ontwerper Rem Koolhaas, de gebieden in het stuk grond (dat meer dan zeven voetbalvelden groot is) met elkaar verbinden door nieuwe voetgangers- en fietsbruggen. 

Volledig scherm
Het Ontwerp van OMA voor het terrein van de Bijlmer Bajes. © OMA

In het Bajes Kwartier, zoals de wijk gaat heten, komen huur- en koopwoningen in alle prijscategorieën. Ongeveer 400 woningen in de wijk worden sociale huurwoningen. De wijk wordt autoluw, parkeren gebeurt grotendeels ondergronds. De landschapsarchitecten van Lola mikken op progressieve ontwerpen. Dat zal terug te vinden zijn in de gebouwen die energieneutraal worden, het grootst deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt er windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines.

Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt. De gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Ook de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.

Van de zes karakteristieke gevangenistorens, die in gebruik waren van 1978 tot 2016, blijft er een behouden. Die wordt getransformeerd tot 'groene toren' met een verticaal park en stadslandbouw.

De bouw start begin 2018.

Volledig scherm
Ontwerp van boven. © OMA

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam