Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rotterdammers profiteren van schrappen van overbodige regels in de zorg

Rotterdamse ouderen en gehandicapten hoeven minder vaak te vertellen waarom zij zorg nodig hebben en hoe het met hen gaat. Zo profiteren ook zij van het schrappen van overbodige regels, die zorgmedewerkers, de gemeente maar ook de Rotterdammer en zijn eventuele mantelzorger veel tijd kosten.

Begin dit jaar opende Rotterdam de aanval op de bureaucratie in de zorg. Samen met medewerkers werd nagedacht over welke regels onnodig zijn, zodat er meer tijd overblijft voor de zorg zelf. Uit onderzoek blijkt dat een zorgmedewerker nu nog minstens 40 procent van de tijd kwijt is aan administratieve taken.

Desiree van Vliet van zorginstelling Laurens verwacht dat als alle plannen rond regels schrappen doorgaan, dit nog maar één in plaats van twee dagen per week in beslag neemt. Zo moest zij tot nu toe twee keer per jaar een vragenlijst invullen, de zogenoemde zelfredzaamheidsmatrix, voor alle ouderen met dementie die dagbesteding krijgen. 

,,Dan moest ik vragen stellen als: Gebruikt u drugs? Dat voelt niet goed. Bovendien kunnen deze Rotterdammers de vragen vaak niet zelf beantwoorden, dus moet je de mantelzorger benaderen. Terwijl die vaak al tijd tekort komen. Bovendien is het moeilijk, want iemand met dementie wordt niet meer beter, dus waarom zou je vragen of het beter gaat?’’

Zorgverleners hoeven nog voor het einde van dit jaar niet meer twee keer per jaar deze vragenlijst in te vullen voor ouderen, verstandelijk beperkten of gehandicapten. Het is aan de medewerker zelf om actie te nemen als er iets verandert en iemand bijvoorbeeld extra zorg nodig heeft.

Hersteloperatie

,,Je kunt die zien als een hersteloperatie van de gemeente. Deze lange standaardlijsten zijn, passen niet bij deze groepen Rotterdammers’’, stelt de Rotterdamse wethouder Sven de Langen (zorg, CDA). Bij Rotterdammers met psychische klachten worden de standaardvragen twee in plaats van vier keer per jaar gesteld.

Volledig scherm
Rita Verdonk, landelijk adviseur regeldruk in de zorg. © ANP

Ook zullen er minder indicaties – waarin staat op hoeveel zorg iemand recht heeft – voor een korte duur worden gegeven. Desiree van Vliet: ,,Nu moet er soms al weer een indicatie worden aangevraagd op het moment dat de nieuwe indicatie binnenkomt omdat-ie al weer bijna afloopt.’’

Verder komen er experimenten, waardoor niet altijd een keukentafelgesprek nodig is om te kijken of iemand nog dezelfde zorg nodig heeft. De Langen: ,,Veel medewerkers weten exact hoe het met bijvoorbeeld een oudere gaat. Zeker als er niets hoeft te wijzigen, moet de aanvraag voor een nieuwe periode simpeler kunnen. Dat zorgt ook voor minder stress voor de Rotterdammer die het aangaat.’’ Bij zo’n keukentafelgesprek zitten nu vaak vier mensen aan tafel.

Vertrouwen

Rita Verdonk, landelijk adviseur tegen de regeldruk in de zorg, was betrokken bij de Rotterdamse poging om de rompslomp in de zorg tegen te gaan. ,,Door het schrappen van regels gaat de gemeente meer uit van het vertrouwen dat de zorgverleners weten wat iemand nodig heeft. Die hebben er voor geleerd, die werken met deze Rotterdammers.’’ De Rotterdamse wethouder meent dat dit mensen die misbruik willen maken van zorggeld niet in de hand werkt. ,,Met deze formulieren kan je fraude niet voorkomen, terwijl deze formulieren wel veel tijd kosten. Dat geeft schijnzekerheid. Je moet scherp reageren op signalen dat er iets niet klopt.’’

Een van de andere acties is het maken van een telefoonlijst, zodat zorgmedewerkers direct ambtenaren kunnen benaderen en niet zijn overgeleverd aan het algemene telefoonnummer 14010 van de gemeente. Zorgmedewerker Van Vliet: ,,Het kost nu vaak erg veel tijd om de juiste persoon aan de lijn te krijgen.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4806 stemmen