Volledig scherm
Twee kinderen krijgen tijdens het Blue Food Festival hulp bij het bereiden van de maaltijd. © Frank de Roo

Rotterdammers redden 200 kilo aan eten tijdens World Disco Soup Day

Zeven verschillende soepen van afgedankt voedsel en bezoekers die massaal groentes aan het hakken zijn. In Blue City is zaterdag 200 kilo aan eten gered en omgetoverd tot een smakelijke maaltijd.

Voor het Blue Food Festival sloegen stichting BroodNodig en het Youth Food Movement Rotterdam de handen ineen met als doel om voedselverspilling tegen te gaan. Zo'n 800 bezoekers vonden hun weg naar het voormalige zwemparadijs Tropicana.

,,Je ziet echt dat het leeft. Niet alleen bij de linkse clubs, maar onder alle culturen'', zegt gastheer van de dag Erik van Welzen. Hij is al langer bewust bezig met het tegengaan van voedselverspilling. ,,Ongeveer 30 procent van het eten wordt weggegooid. Daarvan is zo'n 80 procent nog gewoon eetbaar.''

Zaterdag is er ruim 200 kilo aan groenten en afgedankt eten gered. Bezoekers genoten onder meer van bloemkool-pompoensoep, gazpacho en paprikasoep.

Het resterende eten, zoals oud brood, kan ook nog nuttig zijn, zo bleek aan het begin van de middag toen de broodvergister van BroodNodig werd onthuld. Daarmee nu wordt van brood biogas gemaakt.

Blinde vlek

Maar wat levert zo'n eenmalig evenement op als er de rest van het jaar voedsel wordt verspild? ,,De insteek van vandaag is dat alle blinde vlekken in de Rotterdamse voedselketen zichtbaar worden'', legt Angelique VandeVenne van BroodNodig uit. De bedoeling is dat bezoekers, die gratis mee-aten en genoten van de muziek van dj's, in de toekomst bewust omgaan met restvoedsel.

De 49-jarige Zaitone Osman heeft chutneys gemaakt. ,,Het voedsel wat overblijft, kunnen wij gebruiken om nog iets van te maken. Vandaag verkopen we een soort Irakese chutney. Die is zeker nog een jaar houdbaar!''

Quote

Ik wist wel dat er veel eten wordt weggegooid, maar dat het zó massaal was, heb ik me nooit gereali­seerd

Lianne van den Akker

Met het geld dat wordt opgehaald met de chutneys, sambal en papayajam worden de kosten gedekt. Ondernemers, waaronder KromKommer en Rechtstreex, mogen de verdiende centjes zelf houden. De organisatoren houden zelf niets over aan het evenement, hoewel VandeVenne daar anders over denkt. ,,We hebben mensen bijeengebracht, we hebben eten gered en ondernemers samengebracht die hetzelfde doel nastreven.''

Ze hoopt vurig dat Rotterdam de eerste stad is waarin minder eten verspild wordt. Veel bezoekers zijn oprecht geschrokken over de hoeveelheid voedselverspilling. ,,Ik wist wel dat er veel eten wordt weggegooid, maar dat het zó massaal was, heb ik me nooit gerealiseerd", zegt Lianne van den Akker.

Het Blue Food Festival was onderdeel van het internationale World Disco Soup Day. Daaraan deden zo'n 36 landen mee.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam