Volledig scherm
De twee Rotterdammers worden ervan verdacht een container met bananen en drugs te hebben gestolen van de Delta terminal van Europe Container Terminals (ECT), in de Rotterdamse haven. © ANP XTRA

Rotterdammers verdacht van het stelen van een container vol coke (die nooit werd gevonden)

Twee 38-jarige Rotterdammers worden ervan verdacht in april dit jaar een container met bananen en drugs te hebben gestolen van de ECT Delta Terminal in de Rotterdamse haven. Om hoeveel kilo coke het gaat is niet bekend, want de drugs werden nooit gevonden.

De bewuste container was bestemd voor een Rotterdamse fruitimporteur maar werd na de diefstal op 16 april met een vrachtwagen naar een loods in Zevenbergen gereden. Die ontdekking werd volgens een bron rond het onderzoek pas enkele dagen later gedaan. Toen de politie er een inval deed, was er van drugs niets te bekennen. Wel werden lege bananendozen gevonden.

Pincode 

Justitie stelt dat de twee Rotterdammers actief zijn geweest bij de invoer van de onbekende hoeveelheid cocaïne en de diefstal van de container. Contact met andere betrokkenen zou zijn onderhouden door middel van zogenoemde PGP-telefoons (Pretty Good Privacy) die veelal worden gebruikt in het criminele circuit omdat er versleutelde berichten mee kunnen worden verstuurd. Met een door een handlanger verstrekte pincode kon de oplegger met container van het terrein af worden gereden.

Justitie verdenkt het tweetal er tevens van op 1 april een container met een lading shampoo voor een toeleveringsbedrijf in Venlo te hebben gestolen van het terrein van ECT Delta. Mogelijk zou ook daar een partij drugs in verborgen hebben gezeten.

De Rotterdammers staan vrijdag voor de rechtbank.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam