Volledig scherm
De Rotterdampas © Rotterdam Pas

Rotterdampashouder maakt volop uitstapjes

Vijf op de zes bezitters van de Rotterdampas bezochten afgelopen jaar een activiteit of instelling die zij anders links hadden laten liggen.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 600 pashouders. Zo gingen eigenaren van de felgele kaart bijvoorbeeld naar attractiepark Duinrell of Avifauna. Beide parken liggen buiten de regio, maar de gratis entree of fikse korting maakte de uitstapjes toch aantrekkelijk.

Quote

We hebben mannen uitgedaagd om een acrobatiek­les
te volgen

Madeleine van Bodegom

,,Maar er zijn ook voorbeelden te noemen van mensen die de kattentenoonstelling in de Kunsthal bezochten, terwijl ze niet van katten houden’’, zegt Madeleine van Bodegom van de Rotterdampas. ,,En afgelopen jaar hebben we twee buurmannen uitgedaagd om een acrobatiekles te volgen en een groep meiden om te ‘survivallen’.’’

Ook afgelopen jaar werd de kaart weer veelvuldig gebruikt. De helft van de paseigenaren onderneemt maandelijks een activiteit met de pas. Eén op de drie houders doet dat één keer per kwartaal. Slechts 3 procent van de pasbezitters gebruiken de gele kaart nooit.

,,Dat is ook onze filosofie’’, zegt Van Bodegom. ,,Iedereen moet actie ondernemen om de kaart te bemachtigen. Zo stimuleren we iedereen om eropuit te gaan en de pas vaak te gebruiken.’’

Recordaantal

Vorig jaar werd een recordaantal van 201.000 passen uitgegeven. 28.000 volwassen pashouders betaalden het volledige bedrag van 60 euro. 61.000 volwassenen met een minimuminkomen maakten gebruik van het kortingtarief. Zij betalen 5 euro voor de kaart. Daarnaast schaften ook nog eens 13.000 studenten de kaart aan voor 12,50 euro. Nog eens 14.000 mantelzorgers en leraren maakten gebruik van het aanbod van een gratis pas.

Niet alleen Rotterdammers kunnen overigens de pas met korting kopen. Ook inwoners van Gouda, Capelle aan den IJssel, Maassluis, Lansingerland, Schiedam, Vlaardingen, Waddinxveen, Zuidplas en dit jaar voor het eerst Pijnacker-Nootdorp kunnen de pas, al dan niet met korting, aanschaffen.

De populairste attracties zijn Blijdorp, Plaswijckpark en de zwembaden. ,,Maar ook van het aanbod om een keer gratis naar verschillende bioscopen te gaan, wordt veel gebruik gemaakt’’, zegt Van Bodegom. ,,Komend jaar doet ook de bioscoop in Schiedam mee.’’

Op 1 maart begint weer een nieuw pasjaar. Inmiddels zijn al 50.000 nieuwe passen aangevraagd of verlengd. Dat aantal is vergelijkbaar met afgelopen jaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam