Volledig scherm
Servies gemaakt van koffiedrab. © Coffee Based

Rotterdams bedrijf gaat servies maken van koffiedrab

Dienbladen, suikerpotjes of zelfs een compleet servies. Het Rotterdamse bedrijf Coffee Based gaat producten maken van de koffiedrab uit de koffiemachines van marktleider Maas. Daartoe zijn beide partijen een partnerschap aangegaan.

In Nederland wordt jaarlijks ruim 120 miljoen kilo koffieafval geproduceerd dat grotendeels direct de vuilnisbak in gaat. Coffee Based, dat werkt vanuit duurzaamheidscentrum Blue City aan de Maasboulevard, heeft de kennis in huis om koffieafval om te zetten in producten.

Het eerste gezamenlijke product is een duurzaam relatiegeschenk. Het betreft een notitieboekje met een bruine harde kaft die gemaakt is van precies één kop koffie. De interne honderd pagina's zijn gemaakt van hergebruikt papier.

Dankzij de samenwerking met Maas, kan Coffee Based de productlijn uitbreiden met dienbladen, bakjes voor suikerzakjes en creamers en in de toekomst ook servies. Het Eindhovense bedrijf Maas probeert al jaren zo duurzaam mogelijk te werken. Hun machines en bekers bijvoorbeeld zijn al recyclebaar.

Begin

,,We willen koffieafval niet langer te verbranden, maar voortaan inzetten als grondstof. De samenwerking met Maas geeft ons toegang tot de keten waarin deze reststroom ontstaat en verzameld kan worden'', zegt Lisanne Addink, medeoprichter van Coffee Based. ,,Het notitieboekje is maar een begin. Veel producten die nu worden gemaakt van plastic kunnen wij produceren van koffieafval.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam