Volledig scherm
PREMIUM
Onlangs heeft een bijzondere operatie plaatsgevonden in het IJsselland Ziekenhuis. Voor het eerst is er een chemopomp geplaatst in een slagader naar de lever bij een patiënt met uitzaaiingen van darmkanker naar de lever. De operatie is geslaagd en het gaat goed met de patiënt. © IJsselland Ziekenhuis

Rotterdams Erasmus MC zoekt 230 mensen met darmkanker en uitzaaiingen in de lever

In de VS leven duizenden darmkankerpatiënten jaren langer door een simpel chemopompje. Maar het valt niet mee om het oude geneesmiddel naar Nederland te halen. Artsen van het Erasmus MC gooien het nu over een andere boeg.

Het academisch ziekenhuis in Rotterdam is op zoek naar 230 mensen met darmkanker en uitzaaiingen in de lever die willen deelnemen aan een patiëntenonderzoek naar de chemopomp. Die moet de spectaculaire onderzoeksresultaten uit Amerika nog eens bevestigen/bekrachtigen in eigen land. In de VS, waar de pomp al zeker twintig jaar wordt gebruikt, leven patiënten gemiddeld twee jaar langer na behandeling met de chemopomp. 

Omdat het geneesmiddel niet in Europa is geregistreerd, kan het in Nederland voorlopig alleen in studieverband worden gebruikt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam