Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rotterdams pand doorzocht in onderzoek naar witwassen: voor bijna een miljoen beslag gelegd

In een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen heeft de politie vandaag acht panden doorzocht, waarvan één in Rotterdam. Er is hierbij beslag gelegd op de administratie en voor bijna een miljoen euro op onroerend goed.

De andere panden bevinden zich in het Brabantse Oosterhout en Breda. Het onderzoek richt zich op het witwassen van gelden die mogelijk met het verhandelen van drugs zijn verdiend. Een voormalig directeur van een Brabantse transportonderneming werd in december 2019 in een onderzoek van het Landelijk Parket veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel bij de invoer in Nederland van bijna 3500 kilo cocaïne. De invoer van zulke drugs kan financiële winsten opleveren. 

Veel cash

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startte daarom samen met de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket een onderzoek naar de geldstromen rondom de drugstransporten. Het viel hen op dat de directeur grote aankopen vaak met cashgeld betaalde. Zo ontstond het vermoeden van witwassen. Daarnaast werd bij de aankoop van vastgoed van een opmerkelijke constructie gebruikgemaakt. De verdenking is dat het om een soort van ‘loanback constructie’ gaat, waarbij misdaadgeld wordt gerechtvaardigd door het zo voor te stellen dat het is geleend van een ander persoon. Op deze manier zou de directeur mogelijk zijn betaald voor bewezen diensten met betrekking tot de drugstransporten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam