Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rotterdams schoolbestuur verliest zaak over nietjes en pennen

Lyreco, een leverancier van kantoorartikelen, heeft succes geboekt bij de rechter. Het bedrijf heeft afgedwongen dat het onder meer de nietjes, schriften en pennen mag leveren voor alle openbare scholen in Rotterdam.

Lyreco had een kort geding aangespannen tegen stichting BOOR, met 78 scholen het grootste schoolbestuur van Rotterdam. Het internationale bedrijf had de aanbesteding van kantoorartikelen – dik 4,5 ton – verloren en was het daar niet mee eens.

BOOR wilde de opdracht gunnen aan de partij die de beste kwaliteit leverde tegen de laagste prijs. De lage prijs gold het zwaarst in het aanwijzen van 'de winnaar'. Het was leverancier Quantore die de meeste punten scoorde door de laagste prijs te vragen.

Maar de door de concurrent gebruikte tactiek schoot Lyreco in het verkeerde keelgat. Quantore had namelijk kortingspercentages van 99 procent beloofd aan de scholen op bijvoorbeeld potloden en markeerstiften. Daardoor waren hun prijzen niet te overtreffen. Dat leidde tot onrealistische prijzen en dat was niet volgens de regels, is het standpunt van Lyreco. De voorzieningenrechter is het met Lyreco eens: de extreem lage prijzen zijn manipulatief en dat mag niet.

De uitspraak in het kort geding is verrassend. De rechter vindt dat BOOR de gunning aan Quantore moet verbreken en de opdracht alsnog aan Lyreco moet geven - als de aanbestedingsprocedure niet helemaal opnieuw wordt gedaan. De rechtbank denkt dat het schoolbestuur geen dwangsom nodig heeft om aan deze uitspraak te voldoen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam