Volledig scherm
Beeld van de fictieve ontgroening van de studentenvereniging in de BNN-serie Feuten. © Screenshot Feuten

Rotterdams studentencorps beschuldigd van misstanden bij ontgroening

Het Rotterdamse studentencorps kondigt 'een ingrijpende cultuurverandering aan'. Aanleiding is een uitzending van het BNNVARA-programma Rambam waarin misstanden bij een ontgroening worden getoond.

Het programma liet studenten undercover met een camera de ontgroening bij studentenverenigingen vastleggen. Volgens Rambam heerst er bij het RSC/RVSV een ‘cultuur van fysiek geweld’. De vereniging bestaat sinds dit jaar door het samengaan van de twee oude corpora Rotterdamsch Studenten Corps en de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging.

Als voorbeeld noemt een medewerker van het programma een eerstejaars die met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. ,,Hij kreeg een klap in zijn gezicht, is met z’n achterhoofd op een paaltje gevallen en was enige tijd buiten westen." Meerdere aspirant-leden hebben dit verklaard, zegt de programmamaakster. De jongen sloot zich volgens haar een dag later, met verband op het hoofd, weer aan bij de ontgroening in de natuur.

Anus

Eén van de undercoverstudenten was getuige van een vernederend ritueel bij het Rotterdamse corps: in de rij voor de douche moesten eerstejaars naakt elkaars anus controleren op teken.

De reportage is 11 januari op televisie. Het bestuur van RSC/RVSV heeft de beelden al gezien. In een geschreven statement laat president Tobias de Lange weten dat het corps ‘de vermeende incidenten’ onderzoekt. ,,Grensoverschrijdend gedrag binnen onze vereniging is onacceptabel. Elk lid en aspirant-lid moet zich bij ons veilig en prettig kunnen voelen.’’

Het corps zegt de hulp van de Erasmus Universiteit en onafhankelijke professionals in te roepen om de cultuurverandering te bewerkstelligen.

De universiteit onthoudt zich vooralsnog van commentaar. De rector magnificus, de eindverantwoordelijke op de universiteit, wil eerst de beelden zien, laat een woordvoerder van de universiteit weten. ,,Eind volgende week komt Rambam bij hem langs. Eerder een afspraak maken lukte niet.’’

Maatregelen

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht hebben wel al maatregelen genomen. Zij hebben met onmiddellijke ingang de subsidies van het Utrechtse vrouwencorps UVSV opgeschort nadat de schoolbestuurders zagen hoe iemand bij een UVSV-ontgroening werd gedwongen zoveel te eten dat ze moest overgeven. Ook werden astma-medicijnen afgepakt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
6310 stemmen