Volledig scherm
Het vrachtschip Onego Rio kreeg problemen met de hoofdmotor, zo'n 1000 kilometer voor de Ierse kust. © Onego

Rotterdams vrachtschip gered na week op Atlantische Oceaan: ‘Gelukkig was het goed weer’

UpdateNa een week lang met pech te hebben rondgedobberd op de Atlantische Oceaan, is het Rotterdamse vrachtschip Onego Rio naar de kust gesleept. Het schip van rederij Onego Shipping & Chartering uit Rhoon had twaalf man aan boord toen het ruim 1000 kilometer voor Ierland in de problemen raakte. 

Het schip, gebouwd in 2003, kreeg vorig weekend om onbekende reden problemen met de hoofdmotor. ,,Gelukkig was het goed weer”, zegt directeur Marcel van Eijsden. Daarom hoefde de bemanning, bestaande uit mensen uit de Filipijnen, Rusland en Oekraïne, geen noodsituatie uit te roepen. Er was volgens hem ‘voldoende eten aan boord’. ,,Hooguit heeft de bemanning last gehad van de deining, die erger wordt wanneer de hoofdmotor uitvalt. Ze hebben geen reddingsvesten aangehad", zegt Van Eijsden.

Nadat bemanningsleden problemen constateerden met de motor, belden ze met de rederij in Rhoon. Via de verzekering werd het Ierse sleepvaartbedrijf Atlantic Towage ingeschakeld om het schip richting de Ierse kust te slepen. De sleepboot arriveerde maandag bij de 143 meter lange boot. Het duurde daarna vijf dagen om het vasteland te bereiken.

‘Business as usual’

De bemanning blijft tijdens de reparatie aan boord. Dit is ‘business as usual’ voor ze, volgens Van Eijsden. Wat het schip vervoert, wil hij niet vertellen.

Het vrachtschip ligt nu voor anker in Bantrybaai in Ierland om gerepareerd te worden. Het is onbekend wanneer de Onego Rio weer verder gaat en wat de schade is. Het is voor het eerst dat dit schip dergelijke problemen ondervindt, volgens Van Eijsden. ,,Wat er mis is, wordt wordt nu onderzocht”, zegt Van Eijsden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
26816 stemmen