Volledig scherm
Carrie Jansen. © Sanne Donders

Rotterdamse advocaat Carrie kapt ermee: ‘Dag minister, krijg de hik maar’

De Rotterdamse advocaat en AD-columnist Carrie Jansen (65) stopt met haar werk in de sociale advocatuur. De vergoeding die ze krijgt voor het zware werk noemt ze ‘vernederend’. ,,Dit is een bittere beslissing, want het is machtig mooi werk.” 

Jansen voelt zich gedwongen om te stoppen. ,,Ik kan het niet doen voor het geld dat de minister (Sander Dekker, VVD, red.) ervoor overheeft.” Voor een echtscheiding krijgt ze tien uur uitbetaald, dat is 1000 euro. Terwijl ze met één zaak zo’n dertig uur bezig is. Het is kiezen volgens haar: óf het gezin laten stikken, óf uren overwerken.

Quote

Het is hectisch werk, ik blijf maar doorjakke­ren

Carrie Jansen

Vaak kiest Jansen voor het laatste, omdat ze sociaal bewogen is. ,,Maar ik ben niet van de kerk en de liefdadigheid. Mijn vriend vraagt me soms: ‘Waarom app je nou niet terug?’ Ik heb er gewoon geen tijd voor. Het is hectisch werk, ik blijf maar doorjakkeren.” 

Het hebben van meer dan honderd cliënten tegelijkertijd is voor de advocaat geen uitzondering. En de mensen die bij haar aankloppen, zijn niet degenen die ‘alle spullen netjes verdelen en goede afspraken maken over de kinderen’. ,,Ze komen vaak via de politie of het ziekenhuis bij me terecht. Vrouwen bij wie de hechtingen er nog inzitten. Die mensen hebben óók recht op goede hulp’’, zegt Jansen. 

‘Uitzichtloos’

De situatie in de sociale advocatuur noemt Jansen ‘uitzichtloos’ en ‘vernederend’. Uit onderzoek blijkt volgens haar dat 75 procent van de sociaal advocaten erover nadenkt om te stoppen. ,,Ik ben daar één van.” Jonge advocaten denken wel twee keer na voordat ze beginnen aan echtscheidingen en over vier jaar zijn de huidige raadslieden met pensioen, denkt Jansen. ,,Op een gegeven moment dacht ik: dag minister, krijg de hik maar.” 

Quote

Ik wil ergens aan de slag waar ik mensen wel goed kan helpen

Carrie Jansen

Ze zegt vaak contact te hebben met minister Dekker, die dus op de hoogte zou zijn van de nijpende situatie. ,,Hij zegt dan: ‘Oh, wat doen jullie mooi werk’. Maar ondertussen gaat hij nog wel vier jaar nadenken over een stelselwijziging. Dat duurt veel te lang.” Volgens Jansen is dat onderdeel van het plan van de minister. ,,De sociale advocatuur past gewoon niet in het plaatje van de VVD.”

Per januari 2021 gaat Jansen wat anders doen. Het kantoor Meesters aan de Maas, waar ze werkt, gaat wel door. ,,Ik wil ergens aan de slag waar ik mensen wel goed kan helpen.” Hoe en wat weet ze nog niet. Vermoedelijk gaat ze iets doen met daklozen of vrouwen die het moeilijk hebben. ,,Ik ga in ieder geval niet met pensioen.’’ 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam