Volledig scherm
De Rotterdamse rechtbank. © ANP

Rotterdamse advocaat met een heel kort lontje

OntspoordDe Rotterdamse advocaat Derk van den E. is geschorst omdat hij het vakantiehuis van een vriendin in Italië in brand stak. Hij werd al eerder veroordeeld voor vernieling, mishandeling en drugsbezit. De feiten over een ontspoorde strafpleiter op een rij.

Quote

Normaliter moet een advocaat worden gescand.

Mr. Rob Meijer

Opnieuw is Van der E. in opspraak geraakt. Na in 2013 veroordeeld geweest te zijn voor vernieling, mishandeling, bezit van harddrugs en belediging van een agent is hij nu voor een halfjaar geschorst in de uitvoering van zijn praktijk. Hij zou brand hebben gesticht in het vakantiehuis van een vriendin in Toscane. Drank en drugs lopen als een rode draad door alle misdragingen. Resulterend in zijn schorsing nu. Zijn ontspoorde levenswijze is volgens de Raad van Discipline voorlopig niet verenigbaar met zijn werk als advocaat.

Van den E. begon zijn carrière in 2006. Ondanks dat hij het jaar ervoor door de Amsterdamse politierechter werd veroordeeld tot een geldstraf vanwege een mishandeling in 2004, werd hij beëdigd. De vraag is of dat 'vergrijp' toen bekend was. ,,Ik weet niet hoe dat destijds is gegaan'', zegt de deken van de Orde van Advocaten in Rotterdam mr. Rob Meijer, ,,want ik was toen nog geen deken. ,,Normaliter moet een advocaat worden gescand. Nu is er een Verklaring Omtrent Gedrag nodig, ik weet niet of dat toen al zo was.''

Quote

Nu is er een Verklaring Omtrent Gedrag nodig, ik weet niet of dat toen al zo was

Mr. Rob Meijer

Overmatig drankgebruik
De advocaat worstelde in die jaren al met een drankprobleem. Hij liet zich er in 2007 in een verslavingskliniek in Schotland enkele maanden voor behandelen, maar naar later ondubbelzinnig zou blijken, bleef dat zonder succes. Van den E. bevlekte opnieuw, en meerdere malen, zijn blazoen door misdragingen in zijn privéleven. In 2009 volgde een veroordeling; wederom voor mishandeling. Door overmatig drankgebruik ging het vanaf 2012 verder bergafwaarts met de advocaat. Tot twee keer toe werd hij aangehouden voor openbare dronkenschap. In een geval werd cocaïne bij hem gevonden, overigens zonder strafrechtelijke gevolgen. 

De ontembare drankzucht maakte van Van den E. een kroegloper die zich vanwege zijn ontoelaatbare uitspattingen in meerdere Rotterdamse café's ontpopte tot persona non grata. Uit openbare stukken van de procedure, gestart met een klacht van de deken van Orde van Advocaten bij de Raad van Discipline, blijkt dat de advocaat tijdens een stapavond pijnlijk in de fout was gegaan.

In juni 2012 kwam bij de Orde van Advocaten het onheilspellende bericht binnen dat Van den E. zijn boekje ver te buiten was gegaan. Een beveiliger van een horecazaak meldde dat hij zich had misdragen, vermoedelijk onder invloed van alcohol en drugs. Het meest alarmerende aan het verhaal van de beveiliger was dat de advocaat zijn tas bij de zaak had laten staan. Daarin zaten dossierstukken met vertrouwelijke gegevens van zeven cliënten. De tas werd door de beveiliger in het kantoor van de Orde van Advocaten afgegeven.

Quote

Voor ons is het een afgesloten kwestie

André Seebregts

Behandeling
Van den E. ontkende het voorval en verzweeg bij de orde dat hij in de bewuste nacht was aangehouden door de politie. Zijn drankprobleem bleek duidelijk nog niet te zijn opgelost. Begin 2013 liet Van den E. weten dat hij een nieuwe behandeling zou ondergaan.

Daarmee kwam geen eind aan het hellende vlak waarop de strafpleiter zich al jaren bevond. In november 2013 werd hij door de Rotterdamse politierechter schuldig bevonden aan vernieling, mishandeling, bezit van cocaïne en het beledigen van een agent. Het leverde Van den E. een werkstraf op van 80 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De 'coke snuivende advocaat' werd hij nadien door menig confrère genoemd.

Misstappen Derk van den E.

13 juli 2005: Door de politierechter te Amsterdam veroordeeld tot een boete van 220 euro wegens mishandeling op 30 oktober 2004.

18 mei 2009: Door de politierechter te Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en tot betaling van schadevergoeding aan de benadeelde partij wegens mishandeling op 4 juni 2008.

9 juni 2012: Aangehouden voor openbare dronkenschap. Boete van 85 euro. Bij de aanhouding betrapt op bezit van cocaïne. Dat is strafrechtelijk zonder gevolg gebleven.

21 februari 2013: Weer openbare dronkenschap. Boete van 90 euro.

18 november 2013: Veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf wegens vernieling, mishandeling, bezit van harddrugs en belediging van een agent.

Juni 2015: Ontslagen door zijn werkgever. Aanleiding is de verdenking op brandstichting in een landhuis van vrienden in Toscane.

Juli 2017: Opnieuw door de politie aangehouden in verband met een mishandeling, dit keer in de privésfeer.

29 augustus 2017: Voor een halfjaar onvoorwaardelijk geschorst door de Raad van Discipline naar aanleiding van de brandstichting in Toscane. In juni 2015 eerder ‘grensoverschrijdend gedrag als gevolg van middelengebruik’.

De advocaat raakte opnieuw in opspraak en dat leidde in 2015 tot ontslag bij zijn werkgever; het vermaarde Rotterdamse advocatenkantoor Seebregts @ Saey. Aanleiding was de brandstichting door Van den E. in het landhuis van vrienden in Toscane. Wéér was overmatig drankgebruik oorzaak van de ellende. De brandstichting en 'eerder grensoverschrijdend gedrag als gevolg van middelengebruik' leidden deze week uiteindelijk tot de schorsing voor een halfjaar.

Schrappen

Tot die beslissing mocht Van den E., die tegen de schorsing in beroep gaat, nog gewoon als advocaat optreden. Advocaat André Seebregts geeft na enig twijfelen aan niet te willen reageren. ,,Voor ons is het een afgesloten kwestie'', houdt hij het kort. De deken van Orde van Advocaten geeft aan dat Van den E. nog in beroep kan gaan. Van schrappen van het tableau (nooit meer het beroep van advocaat mogen uitoefenen), is nog geen sprake. Daar beslist de Raad van Discipline eventueel over.  

Saillant detail is dat Van den E. in 2014 een voorwaardelijke schorsing voor twee maanden kreeg opgelegd door de raad. De strafpleiter werd verweten dat zijn gedragingen 'in het licht van zijn beroepsuitoefening absoluut ongeoorloofd worden geacht. Verder is vertrouwelijkheid van stukken voor de beroepsuitoefening van de advocatuur een groot goed. Een advocaat dient die vertrouwelijkheid te allen tijde te waarborgen. Dat heeft hij niet gedaan.'

Advocaat gaat in beroep
De Rotterdamse strafrechtadvcoaat Derk van den E. (45) gaat de schorsing van een halfjaar aanvechten die hem deze week door de Raad van Discipline werd opgelegd. Dat heeft hij gisteren in een korte reactie aan deze krant laten weten. De maatregel tegen de strafpleiter, die al meer dan eens in opspraak raakte, werd opgelegd naar aanleiding voor het inbrand steken van een huis van een vriendin.
Dat speelde toen hij in de zomer 2015 bij vrienden in een landhuis in Toscane verbleef. Naar aanleiding van het zoveelste incident werd Van den E. door zijn werkgever ontslagen. ,,De Italiaanse politie heeft de zaak geseponeerd'', zegt Van den E. ,,De deken heeft de klacht kennelijk ongegrond verklaard. Het besluit van de tuchtrechter is puur genomen op het woord van de aangeefster. Brandstichting waarbij levens van anderen in gevaar zouden zijn gekomen, is een zwaar feit. En dan laten ze mij gaan? Dus ik ga tegen de schorsing in beroep.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam