Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Rotterdamse agente vecht verbod op hoofddoek aan

updateEen agente uit Rotterdam is naar het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht gestapt om het hoofddoekverbod tijdens werktijd aan te vechten. De zitting was gisteren, bevestigt het college. 

De Rotterdamse agente stelt dat de politie onderscheid maakt op grond van godsdienst door haar niet toe te staan een hoofddoek te dragen tijdens haar werk in politie-uniform. Nederlandse agenten mogen op dit moment geen geloofsuitingen - zoals een hoofddoekje, keppeltje of kruisje – dragen in combinatie met een uniform.

Toch neemt de vrouw al maanden 3D-aangiften op met een hoofddoek om, zegt haar advocate Betül Ozates. ,,Zij komt in beeld als mensen via een videoverbinding aangifte doen. Dat is een hele bijzondere situatie. Mijn cliënte is de eerste politie-agente die publiekscontact mag hebben terwijl ze een hoofddoek draagt. Er is voor haar een uitzondering gemaakt, ze is nog bezig met haar interne opleiding.” De vrouw draag geen uniform tijdens haar werk, maar wil dat wel graag. De politie wil niet hebben dat de vrouw haar hoofddoek combineert met officiële politiekleding. ,,Ze wordt verplicht om haar aangiftes in burgerkleding te doen”, zegt haar advocaat. De vrouw heeft haar klacht eind mei ingediend bij het college. ,,Deze situatie doet zich al maanden voor”, zegt Ozates. ,,Maar tijdens de zitting dinsdag zei de politie dat dit een vergissing was, wat wij heel jammer vonden want een vergissing zet je natuurlijk niet voort.”

Arbeidscontract

De politie heeft een iets andere versie van het verhaal. ,,Ze doet nu administratief werk: webcare, sociale media en internetaangiftes”, zegt woordvoerder Wim Hoonhout van de politie Rotterdam. ,,Ze wil ook graag 3D-aangiftes doen, maar ze moet nog beëdigd worden. Dat gebeurt eind van de maand. Bij 3D-aangiften krijgen mensen via een computerscherm een agent te zien. Dan is er sprake van direct publiekscontact, moet ze een uniform aan en vinden wij dat ze geen hoofddoekje kan dragen.” Burgerpersoneel van de politie dat geen uniform draagt en geen contact heeft met publiek mag wel een hoofddoek dragen. Volgens de woordvoerder van de Politie Rotterdam is er geen sprake van een arbeidscontract. ,,Er zit geen wrevel in. Laat het college maar een uitspraak doen.” Dat gebeurt op 14 november.

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg stelde in mei dat deze maatregel van tafel zou kunnen om meer agenten met een migrantenachtergrond te werven. Deze uitspraak zorgde voor veel beroering bij de korpsen. Agenten stelden dat allochtone collega's op deze manier worden voorgetrokken. 

Hoofddoekje

In 2008 stapte een boze politievrouw uit Amsterdam nog naar het College voor de Rechten van de mens.  Als moslima wilde ze ook in uniform een hoofddoekje kunnen dragen. Volgens het College voor de Rechten van de Mens zorgt het hoofddoekverbod ervoor dat Islamitische vrouwen niet kunnen deelnemen aan belangrijke onderdelen van het politiewerk. 

In 2011 wordt in een landelijke gedragscode vastgelegd dat geloofsuitingen zijn verboden bij het politie-uniform. Volgens Aalbersberg zijn al wel verschuivingen gaande, zo liet hij eerder weten. ,,Met tatoeages op de armen gaan wij nu akkoord, een paar jaar geleden was het nog uit den boze.'' 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam