Volledig scherm
PREMIUM
De Baan Tower wordt 150 meter hoog. © Powerhouse Company

Rotterdamse Baan Tower 'smalste woontoren van Europa'

HuzarenstukjeDe architect en de ontwikkelaar zijn er zeker van: de Baan Tower achter het Rotterdamse Oogziekenhuis wordt de smalste woontoren van Europa. Met passen en meten is het gelukt om 146 appartementen op elkaar te stapelen.

Volledig scherm
De appartementen krijgen ramen van vloer tot plafond. © RV

Ze spreken zelf van een 'huzarenstukje'. Want een oppervlakte van 20 bij 20 meter is niet veel voor een nieuwe woontoren. ,,Ik denk dat weinig ontwikkelaars dit zouden aandurven. Over elke centimeter is nagedacht: hoe kan het slimmer, en hoe krijg je zoveel mogelijk woonoppervlak'', vertelt architect Nanne de Ru van Powerhouse Company.

Om een voorbeeld te geven; de toren krijgt '2,5 liften', zegt ontwikkelaar Bas van Dam van Being Development. ,,Een derde lift gaat niet helemaal naar boven, maar stopt op de helft. Dan is er bovenin meer ruimte voor woningen.''

De Baan Tower wordt niet alleen rank, maar met 150 meter ook hoog - althans voor Rotterdamse begrippen. Vooralsnog is deze hoogte voorbehouden aan woontorens op de Wilhelminapier, maar de noordoever volgt nu ook.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam